Premijernom projekcijom filma “Dnevnik mašinovođe” sinoć je u Istočnom Sarajevu otvoren jubilarni 10. Međunarodni filmski festival dokumentarnog i kratkog igranog filma “Prvi kadar” na kojem će u zvaničnom takmičarskom dijelu biti prikazan 51 film iz 30 zemalja.

Festival je otvorila v/d pomoćnika ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković koja je organizatoru festivala Produkciji “Prvog kadra” čestitala dosadašnji uspješan rad.

-Svjedoci smo da Republika Srpska tokom cijele godine, u duhu organizovanja različitih manifestacija u oblasti kulture, nastoji da omogući ostvarivanje najvećih stvaralačkih dometa u različitim vrstama umjetnosti. Namjera nam je da obogatimo kulturni život u Republici Srpskoj i da ovakve manifestacije budu ogledalo naših najvećih kulturnih i umjetničkih vrijednosti- naglasila je Đakovićeva.

Ona je istakla da Republika Srpska rado dočekuje sve dobronamjerne goste i radnike u kulturi sa svih meridijana, jer želi da bude dobar domaćin, kako joj kultura i tradicija nalažu.

Prema njenim riječima, ovakvi festivali doprinose razmjeni Srpske u oblasti kulture sa drugim državama, ali u ogromnoj mjeri afirmišu i domaće umjetničko stvaralaštvo.

-Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nastaviće da podržava i Festival `Prvi kadar` i druge manifestacije koje doprinose punoj afirmaciji kulture i umjetnosti u Srpskoj- naglasila je Đakovićeva.

prvi-kadar1Za učesnike i goste ovog prestižnog festivala dokumentarnog i kratkog igranog filma, koji će trajati do 11. novembra, večeras je priređen svečani prijem u Skupštini grada Istočno Sarajevo, nakon čega je na platou Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo upriličeno otkrivanje replike stećka kneza Pavla, koji je otkrio načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić, autora Borka Močevića,  te otvaranje izložbe angažovane dokumentarne fotografije “Velkam tu…“, autora Hadži-Aleksandra Đurovića. Izložbu je otvorio zamjenik načelnika Istočne Ilidže Miljan Damjanović.

Svečanu dimenziju otvaranju Festivala dale su crvene leptir-mašne koje su izradili članovi Udruženja za djecu sa posebnim potrebama “Vratite nam osmijeh” iz Istočnog Sarajeva.

Večeras su dodijeljene plakete i priznanja “Prvog kadra” najzaslužnijim pojedincima i institucijama koji su sve ove godine pružili bezrezervnu podršku i pomoć u organizaciji ovog festivala.

Zlatna plaketa “Stećak kneza Pavla” za životno djelo dodijeljena je dekanu Akademije umjetnosti u Beogradu Draganu Elčiću, predsjedniku žirija festivala.

Zlatne plakete u kamenu, koje je oslikao Bratislav Bata Anđelković iz Vučja, za doprinos razvoju festivala “Prvi kadar” dodijeljene su generalnom pokrovitelju Festivala Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvu civilnih poslova BiH, te opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Umjetnički direktor i selektor festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić naknadno će uručiti “Pečat kneza Pavla” počasnom gostu festivala glumcu i producentu Lazaru Ristovskom, a “Filmsku klapu” reditelju filma “Dnevnik mašinovođe” Milošu Radoviću.

Ove godine filmove u takmičarskom programu ocjenjuje međunarodni stručni žiri u sastavu: reditelj iz BiH Dragan Elčić /predsjednik/ i članovi Ivan Perić reditelj iz Hrvatske i Dejan Dabić, filmski i tv kritičar iz Srbije.

Na ovogodišnji jublarni festival u Istočnom Sarajevu, čiji je moto “Decenija filma”, stiglo je više od 2.500 prijava filmova iz cijelog svijeta, od kojih će u zvaničnom takmičarskom dijelu biti prikazan 51 film iz 30 država, dok će publika moći da pogleda 20 igranih filmova u okviru pratećeg programa festivala.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Generalni medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske, a medijski sponzori festivala su BHTV, TV “Elta” i BN TV, kao i Novinska agencija Republike Srpske SRNA i Federalna novinska agencija FENA, te onlajn portali.

Generalni sponzor festivala je kompanija “Zlatno zrno”, a sponzori su Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, “Moja radnja” i K-Inel.

Zatvaranje Festivala predviđeno je za 11. novembar u 19.00 časova kada će u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biti prikazan prvi srpski naučno-fantastični film “Procjep”, autora Dejana Zečevića iz Srbije.

Kompletan program će biti realizovan u Kulturnom Centru Istočno Novo Sarajevo, osim “Večernjeg programa u 10” koji će u utorak i srijedu, 8. i 9. novembra, biti održan u kafeu “La Verna”.