Hrvatska je neslavni rekorder u Evropskoj uniji po broju mladih koji ostaju u porodičnom domu

Zašto je Hrvatska neslavni rekorder u Evropskoj uniji sa čak 70,3 posto mladih koji od punoljetnosti do 34. godine žive s roditeljima? Drži li ih tradicija i komocija uz roditeljske skute (i)ili nemogućnost da se bez posla ili s mizernim platama osamostale kao vršnjaci u EU?

Iako mladi i u Evropi imaju lošiji start za samostalan život nego što su ga imali njihovi roditelji, ipak u prosjeku u EU tek 47,9 posto mladih do 34. godine živi s roditeljima. Mladi u EU u pravilu odlaze od roditelja nakon studija.

Prema posljednjem popisu stanovništva, Hrvatska broji 845.343 mladih u dobi od 20 do 34 godine, što bi značilo da imamo 594.276 mladih koji žive do 34. godine s roditeljima. Najbrže se u EU, prema podacima Eurostata, osamostaljuju Danci među kojima je samo 19,7 posto onih koji se do 34. nisu odselili od roditelja.

Profesor socijalne politike Gojko Bežovan ističe da je u nas život mladih s roditeljima posljedica i tradicionalnih i gospodarskih socijalnih neprilika.

– Zemlje u kojima dominira katoličanstvo imaju veći udio mladih koji žive s roditeljima, dok mladi u zemljama protestantske tradicije ranije napuštaju roditeljski dom. Mladi Danci kad odu studirati dobiju stipendiju koja im omogućuje da se odsele iz roditeljskog doma i prije nego što završe studij.

Ponuda socijalnih stanova u zapadnim zemljama mladima omogućuje da se mogu ranije odseliti i zaposliti. Kod nas je javnosti promaklo da Hrvatska u EU ima najmanji udio studenata koji žive u studentskim domovima. Na Zapadu mladi imaju pravo na mjesto u studentskom domu i ako se dom nalazi u mjestu njihova boravka jer se tako potiče osamostaljivanje mladih – ističe prof. Bežovan.

Hrvatska nema socijalnih stanova koje bi mladi mogli unajmiti, a privatni najam ne mogu si priuštiti. No, unatoč tomu mi nemamo strategiju socijalnog stanovanja, ističe, pa kod nas tri generacije žive u stanu od 60-70 kvadrata.

Iako se Hrvatska ubraja u mediteranske zemlje u kojima zbog tradicionalnog odgoja još mnogi roditelji očekuju da će djeca živjeti s njima, ipak su ekonomski razlozi presudan krivac za to što se 30-godišnjaci ne mogu odvojiti od roditelja.

Dr. Vlasta Ilišin, politologinja s Instituta za društvena istraživanja, ističe da je mladima zbog krize još teže. Ako roditelji nisu dovoljno imućni i voljni pomoći pri kupnji stana, od samostalnosti ništa.

– Mi smo još 2013. rekli da će nove generacije mladih živjeti lošije od svojih roditelja jer imaju puno lošiji start. To su pokazala i engleska istraživanja, a i u cijeloj Evropi se stvari pogoršavaju za mlade.

Izvor i foto: Večernji.hr