U Banskom dvoru u Banjaluci juče je promovisan animirani film “Ježurka Ježić” urađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.
Autor filma je naš kolega – multimedijalni umjetnik Ognjen Radumilo.
Istovremeno, promovisana je i kompjuterska igrica i mobilna aplikacija “Ježurkova azbuka”, pomoću koje djeca mogu da nauče ćirilicu.
Animirani film nastao je prema motivima djela “Ježeva kućica”, našeg najpoznatijeg pisca za djecu Branka Ćopića. Rad na filmu, prema riječima autora trajao je dvije godine. “Ježeva kućica”, kaže Radumilo nametnula se spontano, trebalo je da se doda samo malo slike Ćopićevom tonu.
Ognjen Radumilo: „On je stvarno jedno veliko dijete, koje voli da se igra, tako da sam se i ja sve vrijeme igrao. A za malu djecu sam to konkretno pravio zato što je sve ozbilјno, i za njihov uzrast je sve ozbilјno, a ovo je stvarno prolagođeno malima, a primjetili ste i na projekciji da je bilo baš dosta male djece i da su svi uživali.“

Tokom izrade animiranog filma Ognjen je došao na ideju da izradi kompjutersku igricu i mobilnu aplikaciju “Ježurkova azbuka”.
„Najviše mi se dopada kada dođeš do kraja igrice i napišeš slovo, baš je super“ samo je jedan od utisaka mališana koji su bili na promociji.

U medijima se obično ističe negativan uticaj kompjuterskih igara na djecu ali sve što je s mjerom ne može da šteti, kaže struka.
Sanja Stančić, psiholog i jedan od govornika na projekciji kaže: „Jedan od dobrih primjera kako zapravo iskoristiti u našu korist i u korist odrastanja naše djece nove tehnologije jeste upravo jedna ovakva igrica, koja je edukativna, koja je interesantna. Našoj djeci nisu više interesantne knjige 2 D formata, knjige sa papirom, oni su nove generacije, koje odrastaju u jednom drugom svijetu, u jednoj drugoj tehnologiji i to je realnost koju trebamo prihvatiti“.

Ovo je prvi projekat ove vrste, koji je rađen u produkciji RTRS-a.

Svi koji su juče bili na promociji mogli su da preuzmu aplikaciju za igricu, koja djeci pomaže u bržem učenju ćirilice. Aplikacija će uskoro biti dostupna i na „Plej Storu“ (Play Store) a njen dalјi put možete pratiti i na fejsbuk stranici Ježurkova azbuka.