selu Ledići kod Trnova služen je parastos za 24 Srba koje su na današnji dan 1992. godine na monstruozan način ubili pripadnici takozvane Armije BiH, a najmlađa žrtva bila je stara 18 mjeseci.

Parastos kod spomen-obilježja srpskim civilima u Ledićima, kojem su prisustvovali rođaci i prijatelji stradalih, služio je sveštenik trnovske parohije Mladen Mikavica.

spomenik_ledici_trnovo

Predsjednik Udruženja građana “Moje ognjište” – Trnovo Slavko Vasić izjavio je nakon parastosa da još niko nije odgovarao za ovaj zločin, podsjetivši da je više puta davao izjave tužilaštvu, ali da do sada ništa nije urađeno.

Na današnji dan prije 24 godine, pripadnici takozvane Armije BiH izvršili su u večernjim satima napad na selo i masakrirali 24 mještana Ledića, među kojima je najstarija žrtva Ikonija Vasić imala 92 godine, a najmlađa Milun Tešanović samo 18 mjeseci.

Većina stanovnika Ledića ubijeni su na kućnom pragu, oni koji su pokušali da se sakriju po okolnim šumama, pronađeni su i ubijeni, a selo je opljačkano, spaljeno i razoreno.