Prezentacija takmičenja za Najbolju tehnološku inovaciju održana je danas na Elektrotehničkom fakultetu /ETF/ u Istočnom Sarajevu.

Portparol Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske Dragana Rađen istakla je da je cilj takmičenja promocija bavljenja inovatorstvom i pruženje mogućnosti ljudima da pokrenu sopstveni biznis.

 

Prema njenim riječima, postoji više primjera ljudi koji su zahvaljujući svom inovatorstvu obezbijedili egzistenciju za porodice i zaposlili nove radnike.

„Najvažnije je što podstičemo mlade da se takmiče sa svojim inovacijama. Osim nagrada, nemjerljivo je i iskustvo koje takmičari stiču prijavom, a radi se o edukaciji, stručnim treninzima, kao i o tome kako da svoju ideju uobliče i plasiraju na tržište“, rekla je Rađenova.

 

 

 

 

Asistent na Elektrotehničkom fakultetu Ognjen Bjelica, koji je na prošlogodišnjem takmičenju sa timom „ETFUIS“ i inovacijom „Pay Later Parking System – PLPS“ osvojio prvu nagradu u kategoriji studentskih timova, poručio je da je učešće na takmičenju bilo izuzetno korisno.

„Imali smo priliku da pokušamo napraviti konačan proizvod i da provjerimo da li naš proizvod možemo plasirati na tržište. Ove godine ćemo sarađivati sa ekipom sa Ekonomskog fakulteta kako bi nam pomogli na segmentu uspješnog kreiranja poslovnog modela, odnosno plasmana inovacije na tržište“, rekao je Bjelica.

Takmičenje se organizuje jedanaestu godinu za redom, prijave su do 20. aprila, a mogu se prijaviti svi koji imaju realizovanu inovaciju ili inovaciju pred realizacijom.

Finale takmičenja održaće se u decembru, nagradni fond je 38.000 KM, od čega je za finaliste predviđeno 35.000 KM, a preostalih 3.000 KM za najbolji studentski i srednjoškolski tim.

Takmičenje za Najbolju tehnološku inovaciju organizuje Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

 

Izvor i foto: www.ues.rs.ba