Kosidba na Rajcu – opština Ljig Srbija

17-19. juli 2015.

“Livada ima mirišljavu kosu, koju povetarac češlja a kosači šišaju. Livada je nebo na kome danju greju sunca cvetova, a noću svetlucaju zvezde svitaca.”

 Po broju posjetilaca Kosidba na Rajcu je najveća manifestacije ovog tipa u svijetu

kosidba-na-rajcu222

                                                          Foto: Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu je turistička manifestacija koja simbolično predstavlja mobu i svečan završetak košenja planinskih livada. Takmičari se nadmeću u košenju planinske trave. Kosači su u narodnoj nošnji, sa slamenim šeširima i izvezenom, šarenom torbom na ramenu. Samo takmičenje je prilika da učesnici pokažu svoju veštinu.

Stari običaj kosidbe i takmičenje najboljih kosača na planinskim livadama Rajca, uz tradicionalni kulturno-umetnički program, narodno prelo i izložbu poljoprivredne mehanizacije, okupljaju svake godine desetine hiljada posetilaca.

Kosidba nije samo puko takmičenje kosača, već prikaz tradicije, počev od okupljanja kosača, trubača, zdravičara, vodonoša, odlaska na kosidbu, kosackog ručka na travi.

Smotra ima međunarodni karakter, a do sada su učestvovali kosci iz Velike Britanije, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Norveške… Svake godine učestvuju najbolji kosci iz Slovenije, Republike Srpske i Crne Gore. Izvorne igračke i pevačke grupe iz okolnih sela su u narodnim nošnjama, a ručak od tradicionalnih jela se služi na ćilimima i belim čaršafima.

P1012663

                                                         Foto: Kosidba na Rajcu

U okviru manifestacije je izložba poljoprivredne mehanizacije.

IMG_7773

Izvor: kosidba.com