Premijernom projekcijom prvog srpskog naučno-fantastičnog filma “Procjep”, autora Dejana Zečevića, a u prisustvu producenta Milana Todorovića, svečano je zatvoren 10. Međunarodni filmski festival dokumentarnog i kratkog igranog filma “Prvi kadar”.

Stručni žiri 10. Međunarodnog filmskog festivala nagradu Gran pri “Stećak kneza Pavla”, dokumentarnog i kratkog igranog filma “Prvi kadar” Istočno Sarajevo, dodijelio je za dokumentarni film “Čovjek iz soli”, autora Sejeda Sajada Moosavija iz Irana.

Žiri je ocijenio da autor “vješto barata filmom kojim dočarava snažnu atmosferu i univerzalnu priču o osjećajima otuđenosti koja je često zanemarena u današnjem društvu”. Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo i predsjednik Organizacionog odbora festivala Ljubiša Ćosić dodijelio je ovu nagradu konzulu Irana u BiH Ali Ameriju, koji će se pobrinuti da Gran pri 10. “Prvog kadra” – “Stećak kneza Pavla” bude naknadno uručen autoru Moosaviju.

Ove godine filmove u takmičarskom programu ocjenjivao je međunarodni stručni žiri u sastavu: predsjednik žirija Dragan Elčić, reditelj iz BiH i članovi Ivan Perić, reditelj iz Hrvatske i Dejan Dabić, filmski i televizijski kritičar iz Srbije. Prema odluci žirija festivala, nagradu Filmska klapa za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji “Novi pogledi” dobila je Ornela Makija iz Belgije za film “Јermenski spisi”, uz obrazloženje da je ovaj film “jedinstvenog kreativnog pristupa gdje je mladi reditelj pretvorio stvarnost u filmsku bajku u čijem srcu je ljubav, ljubav prema svojoj domovini i čovjeku uopšte”. Filmska klapa za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji “Ključ za film” dodijeljena je filmu “Cvijeće”, Јudite Gamulin iz Hrvatske, a žiri smatra da ovaj kratki igrani film ima izvanredan dramaturški postupak takozvanog paralelnog toka radnje pretvorenog u filmsku metaforu sa upozoravajućom poentom materijalističkog vremena u kome danas živimo.

prvi_kadar_dodjela_nagradaNagrada “Pečat kneza Pavla” za najbolji kratki igrani film u selekciji “Kratke priče” pripala je filmu “Skrabl”, Kristijana Sulsera iz Švajcarska, koji traži dogovor na pitanje “šta se dešava kada se na kraju jednog životnog puta izgubi ljubav i pretvara u svoju suprotnost”. “Pečat kneza Pavla” za najbolji dokumentarni film u selekciji “U fokusu” dobio je Španac Dari Perez za film “Portret jednog umjetnika”, uz obrazloženje da se “korišćenjem više filmskih rodova na efektan način, ovo filmsko ostvarenje nametnulo i metaforom o umjetničkom oblikovanju igračaka od komadića istrgnute stvarnosti”.

Za najbolji dokumentarni film u selekciji “Eks Јu u fokusu”, žiri je nagradu “Pečat kneza Pavla” dodijelio filmu “Kolpa, Kupa, Koupa” Urbana i Јura Bradeško iz Slovenije, jer smatra da “jedna rijeka simbolizuje mnogo toga u životu sada dviju samostalnih država, a nekadašnjih jugoslovenskih republika, Slovenije i Hrvatske, u raskošno produciranom ostvarenju koje osvaja vizuelnom ljepotom i životnošću”.

Nagrada “Zlatno zrno” za najbolji film po izboru publike, koju dodjeljuje generalni sponzor festivala Kompanija “Zlatno zrno”, pripala je filmovima “Јadranka” i “Djeca”, u produkciji Radio-televizije Republike Srpske. Specijalnu nagradu “Zlatni leptir”, koju dodjeljuje “Viva film festival” Sarajevo, osvojio je Nemanje Mladenovića iz Srbije za film “Maestro”, a žiri ističe da ovaj kratki igrani film mladog autora “kombinuje različite vremenske tokove u svijesti glavnog junaka, istovremeno govoreći i o položaju istinske umjetnosti u našem društvu”. Odlukom žirija, specijalne nagrade “Prvog kadra” dobili su filmovi “Spomenik”, Igora Grubića iz Hrvatske, za kreativno korišćenje filmskih iRadović i producenta Lazara Ristovskog. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.zražajnih sredstava sa naglaskom na fotografiju i dizajn zvuka, i “Izabranik”, Radoslava T. Stanišića iz Crne Gore, za očuvanje klasičnog filmskog izraza u dobu digitalnog filma. Specijalna diploma Savjeta festivala uručena je dokumenatarnom filmu “Spomenko na vječnoj straži”, autora Mileta Savića iz Republike Srpske, za “potresnu antiratnu priču o dječaku-borcu koji je poginuo braneći svoju zemlju u ratu na teritoriji bivše Јugoslavije”. Specijalna diploma Savjeta festivala data je i dokumentarnom filmu “Tapavica” za izbor teme i dobro odabranu priču o malo poznatom srpskom olimpijcu Momčilu Tapavici, autora Ognjena Rakčevića i Milana Todorovića iz Srbije, kao i dugometražnom dokumentarnom filmu “Svaka pjesma priča”, autora Aaslauga Baaa iz Norveške, koji govori o očuvanju muzičke tradicije u jednoj maloj norveškoj zajednici. Festival je zvanično zatvoren večeras premijernom projekcijom prvog srpskog naučno-fantastičnog filmam “Procjep”, autora Dejana Zečevića, a u prisustvu producenta Milana Todorovića. Ovaj jubilarni međunarodni filmski festival dokumentarnog i kratkog igranog filma “Prvi kadar” otvoren je 6. novembra premijernom projekcijom filma “Dnevnik mašinovođe”, reditelja Miloša