Obilježavanje Dana odbrane Ilidže večeras je nastavljeno svečanom akademijom u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, a o ratnom putu Ilidžanske brigade govorio je tadašnji načelnik štaba Mišo Mijatović.

danioi

O aktivnostima civilne vlasti u tom periodu govorio je predstavnik opštine Velibor Veselinović koji je istakao da je period od 22. aprila do 15. maja 1992. godine ponos Ilidžanaca jer je tada odbranjena Ilidža koja je tokom rata dala 1.057 heroja koji su stradali kao pripadnici Vojske Republike Srpske.

“Ovo je prilika da se prisjetimo i odamo počast pravim stvaraocima Republike Srpske, koji su stvorili našu budućnost”, rekao je Veselinović.

Mijatović je podsjetio da je iz Ilidžanske brigade tokom rata poginulo čak 480 boraca, a ranjeno 2.150, te da je ta vojna formacija važila kao najbolja brigada u Vojsci Republike Srpske.

“Sarajevsko-romanijski korpus imao je 13.000 boraca, a period od 22. aprila do sredine maja bio je najsloženiji za područje Ilidže. Formirano je šest korpusa Vojske Republike Sprkse koji su imali i do 13 brigada”, naveo je Mijatović.

Predsjednik Predsjedništva Opštinske organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac rekao je da ova organizacija kontinuirano radi na tome da se ne zaborave tekovine prethodnog rata i da pomaže edukaciju djece u osnovnim školama Istočne Ilidže, gdje je više od 1.000 učenika prošlo časove istorije.

“Posjetimo svake godine 100 porodica poginulih boraca i pomažemo im u skladu sa našim mogućnostima”, rekao je Šehovac, navodeći da je planirana i izgradnja spomen-obilježja za Ilidžansku brigadu.

Boračka organizacija “Ilidžanski borac” iz Istočne Ilidže danas obilježava Dane odbrane Ilidže – 22. april i 14. maj 1992. godine kada su pripadnici takozvane Armije BiH izvršili prvi, odnosno drugi napad na ovu sarajevsku opštinu.

Obilježavanje je počelo služenjem parastosa za poginule i umrle borce u Crkvi Svetog Save u Blažuju, gdje su se borci okupljali prije i u toku borbenih dejstava.

Nakon toga su, uz vjerski obred, predstavnici Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo, opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, kao i boračkih organizacija položili cvijeće na spomenik sa uklesanim imenima 48 boraca Oklopnog bataljona Prve sarajevske brigade na Centralnom trgu u naselju Dobrinja četiri.

Izvor:Srna