Za pravoslavne vjernike počinje višenedeljni veliki Vaskršnji ili Časni post, koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrs, koji se ove godine proslavlja 1. maja.

Pocinje-Uskrsnji-post-7

Datum početka Časnog posta zavisi od datuma praznovanja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kojeg pravoslavni vjernici slave uvjek u nedelju punog meseca poslije proljećne ravnodnevnice. Prvi dan pravoslavnog Časnog posta je Čisti ponedeljak, koji dolazi poslije Bele nedelje, završnog dana Mesopusne nedelje, koja je vrhunac slavlja pred post u koji treba ući dostojanstveno i sa što manje grehova. Prva nedelja posta zove se Čista, a poslednja je Nedelja pravoslavlja, dok se do Vaskrsa, uz posebna pravila, smjenjuju – Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strašna ili Stradalna nedelja.

 Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrs, jer je vjera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva.

Veliki ili Časni post, koji je ime dobio prema Časnom krstu na kojem je stradao Isus Hristos, ustanovljen je po uzoru na podvig Spasitelja koji je, poslije krštenja na rijeci Jordanu, otišao u pustinju i postio četredest dana i noći, nakon čega je izašao kao pobjednik iz kušnje koju mu je postavio Sotona.

Post nije gladovanje, ni zapostavljanje trpeze, na kojoj u dane posta nema hrane životinjskog porekla, već je pre svega moralni i etički čin i izraz stvarne ljubavi prema Bogi u Sinu Božjem, koji je svojim stradanjem i životom u vjeri uspostavio vrijednosti hrišćanstva.

pocinje-uskrsnji-post-1308630-velikaOni koji odluče da ispoštuju pravila posta, dužni su da jedu posnu hranu, bez mesa i bijelog mrsa, te da te dane provedu u molitvi, praštanju i pokajanju kako bi se pripremili za pričest koja je kruna tog odricanja.

Kanonom Srpske pravoslavne crkve najstroži post predviđen je prve i posljednje nedelje Časnog posta, kada se jela pripremaju samo na vodi .

Post u hrišćanstvu ne predstavlja samo odricanje od masne ili mrsne hrane, već prvenstveno ima duhovnu dimenziju – uzdržavanje od rđavih misli, riječi i djela, pojačanoj molitvi, pokazivanju milosrđa i činjenju dobrih djela.

Post predstavlja i uzdizanje duha nad tjelom, pobjedu duhovne strane nad čulima i za hrišćanina on predstavlja pripremu za obilježavanje i proslavu praznika. Prema kalendaru SPC, uz jednodnevne postove postoje i četiri višednevna posta, a osim Časnog, to su i Božićni, Petrovski i Velikogospojinski post.

Izvir : Blic