1. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade održava se od 12-14. Dec, 2017. godine u Istočnom Sarajevu, u organizaciji Forum teatra.

Ovo je jedinstvena književna manifestacija za djecu na prostorima Republike Srpske koja se održava šesnaesti put u Istočnom dijelu Republike Srpske, sa cilјem da generacija značajnih i ostvarenih pjesnika za djecu iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije i mladi pjesnici kojima tek predstoji umjetničko potvrđivanje, kao i pobjednici konkursa, učestvuju zajedno na festivalu slaveći pisanu riječ i književnost za djecu. Svojim konceptom i kvalitetom organizacije, kontinuitetom i tradicijom održavanja, postignutim rezultatima i efektima kod djece i mladih, manifestacija prevazilazi sve druge u ovom segmentu stvaralaštva i književnim manifestacijama za djecu.

Ovogodišnji festival posvijećen je Jovanu Jovanoviću-Zmaju, jednom od najvećih liričara srpskog romantizma i prvom piscu poezije za djecu u srpskoj književnosti. Festival nosi sibmoličan naziv „Ala je lep ovaj svet“. Jedna od najlјepših pjesama za djecu, koja prikazuje lјepotu prirode, na simboličan način govori o bezbrižnom djetinjstvu, o pravim i iskrenim vrijednostima i na taj  način šalјe važnu poruku da  se potrudimo da  pronađemo ono što je lijepo u ovom svijetu i da nas to vodi ka uspješnoj budućnosti  i srećnoj porodici o kojoj J. J. Zmaj piše u  poemi „ Đulići“ . Tome nas uči i poezija za djecu i lijepa književna riječ.

Na festivalu učestvuju: Dara Sekulić, Ismet Bekrić, Tode Nikoletić, Violeta Jović, Mirko Vuković, Miroslav Kokošar, Jovo Čulić, Branimir Rosić, Boro Kapetanović, Nedelјko Zelenović, mladi pjesnici Ana Babić i Boris Đorem i pobjednici prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg konkursa festivala iz Istočnog Sarajeva, Bijelјine, Vitine i Kosova.

U okviru festivala biće organizovani programi: Svečana akademija, radionica poezije „Đulići“, Riznica za Zmaja, Promocija nove knjige Mirka Vikovića, Promocija multimedijalne publikacije „Pesme za decu, Jova Jovanović-Zmaj“ i program Pjesme nagrađenih.

Festival će biti otvoren svečanom akademijom u  Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevu na kojoj učestvuju Dara Sekulić, Ismet Bekrić, Tode Nikoletić, Violeta Jović, Mirko Vuković, Miroslav Kokošar, Jovo Čulić, Nedelјko Zelenović, Boro Kapetanović,  mladi pjesnici Ana Babić i Boris Đorem i  nagrađeni mladi pjesnici uz muzičko-  zabavni program sa Branimirom Rosićem.

Manifestacija je od 2008. godine utemelјila nagradu- Plaketa Blagodarnica,  koju dodjelјuje za doprinos i razvoj pisane riječi, pjesnicima  za djecu  u  Republici Srpskoj.

Dobitnici ove prestižne nagrade za 2016 godinu su: Boro Kapetanović i Jovo Čulić. Nagrade će im biti uručene na svečanoj akademiji. Na Svečanoj akademiji biće uručena i plaketa Radoslavnica za najbolјeg mladog pjesnika do 30 godina. Uvođenjem novog segmenta u manifestaciji, konkursa za mlade pjesnike do 30 godina, postignut je još jedan cilј festivala afirmacija i promovisanje mladih pjesnika, što predstavlјa značajan podsticaj mladima da se bave pjesničkom riječju.

Slijedećeg dana je program „Pjesme nagrađenih“, koje je i ove godine ocjenjivala  pjesnikinja Dara Sekulić i odabrala najuspješnije radove. U okviru ovog programa će biti proglašenje pobjednika konkursa „16. međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade“, učešće nagrađenih sa 15 festivala :  Anja Spasić iz Vitine, Luka Stojković  iz Kosovske Kamenice i Katarina Cacanović iz Bijelјine, čitanje nagrađenih pjesama, učešće pjesnika i  uručenje diploma i nagrada, a nakon toga promocija nove knjige Mirka Vukovića „Svečeva grožđica bebećeg lica“, koja će biti organzovana u Omladinskom pravoslavnom centru Istočno Novo Sarajevo.

 Poslјednjeg dana festivala u Dječijem odjelјenju Matične biblioteke Istočno Sarajevo književnica Dara Sekulić održaće radionicu poezije „Đulići“, koja je posvjećena najznačajnijoj Zmajevoj zbirci pjesama, a nakon toga Aleksandra Mitrić – Štifanić će  predstaviti interaktivnu multimedijalnu publikaciju „Pesme za decu J.J.Zmaj“.

U okviru izdavačke djelatnosti festivala planirano je izdavanje audio knjige nagrađenih mladih pjesnika konkursa 15. i 16. festivala poezije.

Generalni pokrovitelј festivala je Ministarstvo prosvjete i kulutre Republike Srpske. Generalni medijski pokrovitelј je Radio televizija Republike Srpske.  Medijski pokrovitelјi su Novinska agencija Srna, BN TV , ELTA TV i internet porzali.

Programi će se realizovati uz tehničku podršku Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo. Nagrade za nagrađene obezbjeđuje D.o o. Turuntaš.