Beograd– Najmasovniji šampionat Evrope u istoriji vaterpola počinje sutra u Beogradskoj KOMBANK areni, uz učesće 16 muških i 12 ženskih nacionalnih timova i tačno 100 utakmica.

Takmicenje u muškoj konkurenciji ima tradiciju još od 1926. godine i prvenstva u Budimpešti i održava se po 32. put, dok su dame pocele da se takmiče 1985. godine u Oslu i turnir u Beogradu je 16. u istoriji.

Srbija, kao naslednica nekadašnje SFRJ, je u muškoj konkurenciji sa 20 osvojenih medalja (šest zlatnih, devet srebrnih i pet bronzanih), odmah iza Mađarske koja ima 23 odličja (12-6-5), dok su u ženskoj konkurenciji najbolje Italijanske sa pet zlata, a ukupno osam medalja.

Tim selektora Dejana Savića pokušaće da na domaćem terenu ostvari het-trik, nakon zlatnih medalja u Ajndhovenu i Budimpešti, kao i da ponovi uspeh iz 2006. godine kada je na Tašmajdanu osvojeno prvo zlato pod imenom Srbija.

“Favoriti smo i to niko ne može da ospori. Međutim, i Hrvatska dolazi sa željom da ostvari dobar rezultat i neće se unapred predati. Mi smo u pravoj formi i nadam se da ćemo to pokazati na najbolji način”, rekao je Savić uoči vecerašnje premijere sa nekadašnjim zemljacima Hrvatima (20.30 sati).

Prethodno će se održati svecana ceremonija, a šampionat će otvoriti prvi čovek Organizacionog odbora predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Srbija će u muškoj konkurenciji igrati u B grupi sa Hrvatskom, Francuskom i Maltom, a u ženskoj, takođe u B grupi, sa Italijom, Španijom, Francuskom, Nemačkom i Hrvatskom.

Turnir u Areni je jedinstven i po tome što bi trebalo da bude oboren rekord po broju gledalaca, kapacitet je 11.500, a važan je i zbog činjenice da je Vlada Srbija kupila dva montažna bazena (veći za utakmnice i manji za zagrevanje), koji će od maja biti instalirani u Vrnjačkoj banji u novom Nacionalnom vaterpolo centru.

Šampionat Evrope u vaterpolu održava se od 10. do 23. januara.

Izvor: SportDC