Studenti Muzičke akademije UIS-a pokazali raskošni talenat na Novogodišnjem koncertu
Studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu su održali tradicionalni Novogodišnji koncert.

Brojnoj publici, u sali Muzičke akademije, predstavilo se petnaest studenata koje je odabrao stručni žiri Akademije, kao i gosti sa Muzilčke akdemije Univerziteta u Sarajevu.

Prodekan za umjetnički i naučno-istraživački rad Muzičke akademije mr Biljana Štaka istakla je da studenti i profesori Akademije, osim na domaćim muzičkim manifestacijama, učestvuju i na značajnim evropskim i svjetskim takmičenjima i ostvaruju zapažene rezultate promovišući tako i Akademiju i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

„Za narednu godinu planiramo da se Muzička akdemija predstavi van granica Republike Srpske i BiH. Ukoliko do toga dođe održaćemo veliki koncert, još nije utvređno gdje, ali je moguće da to bude čak i u Beču“, istakla je prodekan Štaka.

Prema njenim riječima, na Akademiji studira oko 250 studenata iz Republike Srpske, BiH, Srbije i Crne Gore.

„Uprkos teškim vremenima, uspjevamo da zadržimo interes za studiranje na Akademiji ali i kvalitet koji je prepoznat u regionu“, poručila je Štaka.

Na večerašnjem koncertu studenti su pokazali raskošni talenat izvodeći svjetski poznata djela Mocarta, Šuberta, Galijana, Debisija, Bramsa, Paganinija, Diensa, Ibera…

Student treće godine Muzičke akademije, Odsjek za harmoniku, Stefan Ćeha istakao je da je Novogodišnji koncert kruna pohađanja nastave u zimskom semestru, te da mu predstavlja posebnu čast što je izabran da nastupi večeras.

Danijela Avramović, student četvrte godine, Odsjek za flautu, rekla je da mladim umjetnicima, koji su još uvijek na studijama, veliki podstrek predstavlja nastupanje na Novogodišnjem, kao i na godišnjem koncertu koji se održava na kraju akademske godine.

Milica Jovičić, student četvrte godine, Odsjek za violinu, večeras je nastupila kao dio tria, a može se pohvaliti prvom nagradom osvojenom na takmičenju iz oblasti kamerne muzike održanom prošle godine u Kragujevcu.

Ona je poseban akcenat stavila na kvalitet nastave koji pruža Muzička akademija UIS-a, navodeći to kao glavni razlog zašto je iz Srbije došla na studije u Istočno Sarajevo.

Koncertu su prisustovali: rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Radoslav Grujić, prorektori UIS-a, dekani pojedinih fakulteta našeg Univerziteta, prodekani, ataše za kulturu Ruske Federacije u BiH, konzul u Ambasadi Grčke u BiH, predstavnici lokalne vlasti, kao i brojni ljubitelji klasične muzike.