STEFAN UNIĆ o borbi sa bolešću: Moja BORBA sa hipertenzijom

Poznatom mladom inovatoru je već u dvadesetoj godini dijagnostikovana hipertenzija  zbog čega je na svakodnevnoj terapiji i vodi kako on kaže strog način života

Svi komplimenti na račun njegovog izgleda i mladolikosti odavno su svakodnevica za našeg poznatog inovatora Stefana Unića (21), ali mnogi ljudi nisu svesni da je njegova borba za zdrav izgled mnogo teža nego što se čini u prvi mah. Naime, Stefan  vodi bitku sa zdravstvenim problemom poznatim kao hipertenzija, visok krvni pritisak, što dalje uslovljava jake glavobolje, mučnine i aritmije. Mada je s vremenom navikao da živi sa ovim stanjem, ono podrazumeva stog način života, navike, redovne treninge, veoma strog režim ishrane, ali i lekove koje mora da uzima svakodnevno. Sve su to okolnosti koje, kako nam kaže mladi inovator, može da iznese samo onaj ko ima jak karakter i uporan je u životu. Danas, posle dve godine, se s time nosi daleko bolje nego na početku kada mu je dijagnostikovana hipertenzija.

Od prepošle godine bolujem od hipertenzije i na terapiji sam, tada sam dobio i prve mučnine, bolove, aritmije i bolove. Taj period života bio mi je dosta stresan i ne volim ni da ga se sećam, a tek ne volim da pričam o tome. Valjda mi je narav takva da iz sećanja brišem loše stvari, a pamtim samo one lepe stvari i događaje – govori nam Stefan, ali ipak se priseća trenutka kada se suočila sa ovom dijagnozom pre dve godine.

-Otišao sam kod lekara zbog neverovatne aritmije koje sam imao i neraspoloženja, a mom temperamentu to nije bilo svojstveno. Nije bilo prirodno da se jedan momak oseća tako kako sam se tada ja osećao. Doktorka mi je izmerila pritisak i znao sam o čemu se radi, jer im se ono što su videli nimalo nije dopalo, pritisak mi je bio jako visok. Međutim, moj tata ima visok pritisak i imao je neke drugačije probleme, tako da se nisam uplašio. Objašnjeno mi je da moram da pijem lekove i da jednom godišnje obavezno idem na kontrolu, i to je ono što je važno za moje zdravstveno stanje – objašnjava inovator koji, međutim, svoje stanje ne vidi kao pretnju, već saradnika u radu na sebi, ali i učitelja discipline.

-Želim da pružim ogroman podstrek nekome ko hipertenziju vidi kao nešto što ga sputava u sticanju dobre forme i predstavlja mu pretnju u životu. Prvo, treba slušati svog kardiologa, onda treba redovno šetati, što više obaveza obavljati peške. Na primer, ja nekad volim da prepešačim i više od tri kilometara brzim hodom. Pored toga idem na plivanje koje treniram već osam godina i imam nekoliko svojih vežbi  kojima započinjem svaki dan jer cenim svoj izgled i radim na tome svakodnevno – kaže Stefan Unić.

On tvrdi da je jako srećan što ima podršku dobrih kardiologa, jer je to, kako kaže, presudno.

Imao sam izuzetne doktore kada sam otkrio hipertenziju i odmah su znali koje lekove da mi prepišu, a i danas uz sebe imam vrsne stručnjake s kojima se konsultujem pre nego što donesem bilo koju odluku. Zbog toga se dobro i osećam. Jako je važno biti optimista i nasmejan, kakav sam ja – kaže on.

Stefan nam je takođe rekao da je velika tajna i u dobroj hrani i dijeti koju on vodi.

Mene ne možete nagovoriti da pojedem nešto što ne mislim da je zdravo, ma koliko bilo ukusno i privlačno na oko. Odlučio sam da ne može jedan ukus da gospodari mojom ličnošću. Sakupio sam desetak svojih recepata, pošto volim da izmišljam razne obrok salate, krekere, smutije i objaviću ih u knjizi koju pripremam – otkriva Stefan.