Pored političara, rijetko se desi da bilo šta drugo skrene pažnju domaće javnosti. Međutim, to je uspjelo Tariku Jašareviću, koji je, zahvaljujući sjajnoj ideji, proglašen najboljim mladim preduzetnikom na Balkanu.

Učenik Hemijske škole Tarik Jašarević još je jedna potvrda da Bosna i Hercegovina ima pametne mlade ljude. Iako je po  prvi put učestvovao na jednom međunarodnom takmičenju i nije posjedovao posebno znanje iz preduzetništva, Tarik je proglašen najboljim mladim preduzetnikom na Balkanu. Njegova ideja o proizvodnji bicikla od recikliranog materijala bila je najbolji timski prijedlog na balkanskom sajmu preduzetništva održanom u Beogradu, gdje su se takmičili srednjoškolci iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.

Nakon osvojenog prvog mjesta, utisci se polako sliježu, a Tarik ne krije zadovoljstvo.

Osjećam se odlično i zadovoljno. Volja i trud su se isplatili. Iskreno, bila je velika konkurencija, ali to mi nije pravilo strah. Dobio sam ideju, razradio je, podijelio zadatke timu, sve smo odlično uradili i na koncu osvojili prvo mjesto”, kaže za BUKU mladi Tuzlak, koji se po prvi put takmičio ispred Hemijske škole, koja je također po prvi put uzela učešće na Međunarodnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim vještinama “Poslovni izazov Zapadnog Balkana”.

Takmičenje je trajalo dva dana, zahtijevalo je timski rad, podjelu zadataka između osoba koje se susreću po prvi u životu, po jedna iz svake države. Tarik je radio na ideji i samom proizvodu, a njegove kolege na promociji i ciljnoj grupi.

Ovaj mladić, koji još od osnovne škole ima ideje za razne “novotarije”,  kaže da je njegova ideja o proizvodnji recikliranog električnog bicikla jednostavna, te da je odlikuje niska cijena, kvalitet, reciklaža i sigurnost.

Na ideju da uradim bicikl od recikliranog materijala došao sam jer ionako imamo previše otpada u državi. Pogledao sam tržišne cijene, uzeo sve potrebne elemente za pogon, ugradio dodatke da bih ga malo unaprijedio i na kraju dobio električni bicikl koji može razviti brzinu 40-50 km/h”, objašnjava Tarik i dodaje : “Za izradu bicikla su potrebne baterije od starih laptopa i motor od aku busilica koji služi kao pogon. Tu su i žmigavci i svjetla zbog saobraćaja, izlaz za punjenje telefona i sistem zaključavanja bicikla preko pametnog telefona. To je ukratko. Ono što je takođe bitno je da ne trebaju veliki novci da se izradi ovaj bicikl, između 100 i 150 eura. Prodavao bi se po cijeni od 500 eura, što je takođe povoljno jer se njegova cijena  u svijetu kreće od 2.000 do 7.000 eura”.

Ovo takmičenje  i proglašenje za najboljeg mladog preduzetnika Balkana, Tariku je omogućilo kontakt sa  mnogim ljudima iz svijeta biznisa. Pa iako su svi do jednog pokazali zanimanje za njegovu ideju, za sada je sve i ostalo na tome – na zanimanju.

Dosta ih se javljalo za realizaciju ideje, ali se ništa konkretno nije desilo, još čekam pravu priliku. Ipak, upoznao sam mnoge ljude sa kojima ću u budućnosti  vjerovatno napraviti neki kooperaciju”, optimističan je mladi Tuzlak, koji trenutno radi na poboljšanoj verziji ovog bicikla, a pored toga ima još brojne ideje koje planira realizovati u budućnosti, a o kojim će nas, kako je obećao, vrlo brzo upoznati.

Napomenimo i to da se Tarik u medijima prvi put pojavio prije dvije godine kada je završio 3D origami avion.

Japanskom vještinom savijanja papira bavi se još od 4. razreda osnovne škole i od tada je kreirao brojne fantastične trodimenzionalne origami modele.

Pomoć škole i porodice Tarik smatra ključnim. Šta god je pokrenuo, bilo koji projekat ili korak, podrška sa obje strane je bila tu.

Za sve mlade ima savjet – treba učiti, ali ne samo u školi, već i van nje, jer  je u konačnici  cijeli život jedno veliko učenje. Danas, kaže, svako ima internet i pristup stranicama i aplikacije koje pokrivaju teme iz nauke, tehnologije, umjetnosti i ostalog, tako da se može naučiti doslovno sve što mladog čovjeka zanima.

Uspješni mladi ljudi obično žele da obrazovanje nastave na nekom od prestižnih evropskih univerziteta, a izuzetak nije ni naš sagovornik.

Još nisam 100 posto siguran šta nakon završene srednje škole,  ali, iskreno, volio bih da studiram u Švedskoj programiranje ili web i grafički dizajn. Ali vidjećemo, radim na tome”, zaključuje na kraju razgovora za BUKU najbolji mladi preduzetnik Balkana, čiji uspjeh u tuzlanskoj Hemijskoj školi smatraju najvećim pojedinačnim uspjehom u zadnjih dvadesetak godina.

Izvor i foto: Buka