52Ambasador Bosne i Hercegovine u Rumuniji Mile Vasić na sastanku sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Samardžijom i načelnicima opština i privrednicima Sarajevsko-romanijske regije, istakao je da spoljnotrgovinska razmjena, Bosne i Hercegovine i Rumunije, može biti veća i da domaći privrednici mogu dobiti šansu.

Privrednici u BiH imaju pogrešnu percepciju o tržištu i mogućnostima poslovanja u Rumuniji, a spoljnotrgovinska razmjena dvije zemlje je izuzetno mala u odnosu na potencijale njihovih privreda.
„Taj obim i razmjena mogu biti mnogo veći i plodotvorniji. Primijetio sam da ljudi o Rumuniji i njenom tržištu imaju pogrešnu percepciju, koja se zasniva na nekim iskustvima od prije više od 25 godina“, rekao je Vasić nakon sastanka u Gradskoj upravi  Istočno Sarajevo.

Vasić je naglasio da je Rumunija danas izuzetno moderna i bogata zemlja u kojoj je više od 193.000 kompanija sa stranim učećem i dobro tržište.

Vasić kaže da namjerava da sačini bazu podataka o izvozno orijentisanim privrednim subjektima sa područja Sarajevsko-romanijske regije, potencijalima, vrstama usluga i robe koje nude, kako bi dobijene informacije mogao predstaviti na rumunskom tržištu i podstaći izvoz u tu zemlju.

„Kruna svih tih aktivnosti trebalo bi da bude sajam privrede BiH u Bukureštu iduće godine. Želim da ohrabrim privrednike da usmjere pažnju na tržišta istoka EU jer se naša roba mnogo lakše plasira u Rumuniji nego u Njemačkoj. Rumuni nas izuzetno cijene“, kaže Vasić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija, uz čiju podršku je sastanak održan, rekao je da bi bilo dobro kada bi i drugi ambasadori predstavljali privredne potencijale zemalja u kojima obavljaju diplomatsku misiju, te kad bi pomogli u ostvarivanju kontakata privrednika.

Samardžija je izrazio žaljenje što se današnjem sastanku nije odazvalo svih 30 privrednika kojima su upućeni pozivi, dodajući da je ambasador Vasić na najbolji način predstavio mogućnosti poslovanja u Rumuniji.

„Istočno Sarajevo može da ponudi Rumuniji uglavnom poljoprivredne proizvode, kao i one iz drvne industrije i šumarstva. Među učesnicima sastanka bio je i privrednik koji već treću godinu radi sa preduzećima iz Rumunije. Tokom skupa iskazano je interesovanje i za saradnju u oblasti tekstilne i hemijske industrije“, kaže Samardžija.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo