Spavala s kim je htjela, imala namjeru da ubije Hitlera: Holivud sa šapatom priča o ovoj glumici!

Za nju je seks predstavljao moć.

Njemačka filmska diva Marlen Ditrih smatra se jednom od najboljih glumica svih vremena, zahvaljujući prvenstvo ulogama u filmovima reditelja koji je “otkrio”, Josefa von Sternberga.

Rođena 27. decembra 1901. kao Maria Magdalena Ditrih, glumica je odrasla u Berlinu kao mlađa od dvije kćerke, majke iz imućne porodice i od oca policijskog poručnika. Otac joj je umro kada je imala 10 godina, a majka se preudala za njegovog najboljeg prijatelja Eduarda von Loscha, koji je umro ubrzo nakon vjenčanja.

marlin-ditrih-1482872536-105063

Marlen Ditrih bila je jedna od prvih žena koje su javno nosile pantalone. Od malena je pokazivala zanimanje za pozorište i poeziju, a u školi je učila da svira violinu. Htijela je da postane koncertna violinistkinja, ali povrijedila je zglob pa se posvetila glumi. Prve uloge ostvarila je u pozorištu, a na filmu je debitivala 1922. godine. Na setu upoznaje Rudolfa Siebera, s kojim se vjenčala u maju 1924.. S njim je dobila jedino dijete, kćerku Mariju Elizabet Sieber, kasnije poznatu pod imenom Maria Riva.

Tokom Drugog svjetskog rata doselila se u Ameriku i dobila državljanstvo te je potpisala ugovor s Paramount Pictures koji su je plasirali kao odgovor na Šveđanku Gretu Garbo, zvijezdu studija MGM.

Imidž fatalne zavodnice

Prvi film kojeg je snimila na engleskom jeziku bio je “Morocco”, reditelja Josefa von Sternberga. Iako je jedva znala jezik i imala loš izgovor, ta uloga joj je donjela jedinu nominaciju za Oskara u karijeri.

Imidž fatalne žene Marlen je uspjela da zadobije i filmom “Plavi anđeo“, koji je od nje napravio jednu od najvećih holivudskih zvijezda.

Glumačka karijera počela je tonuti nakon što je studio otpustio “njenog” reditelja von Sternerga, s kojima je snimila šest hit filmova. Ubrzo je prozvana “otrovom za bioskopske blagajne” jer su joj se počeli redati finansijski neuspješni filmovi.

maxresdefault

Kasnije je ipak oduševila u filmovima Alfreda Hičkoka i Orsona Velesa.

Ali Ditrih je njegovala i karijeru pjevačice i zabavljačice. Njen glas zvali su “trećom dimenzijom”, a njen bliski prijatelj Ernest Hemigvej smatrao je da Njemica svojim glasom slama srca.

Od pedesetih do sedamdesetih, Marlen je radila kao kabaret izvođačica te je nastupala u pozorištima širom svijeta, a od svojih nastupa je zarađivala, za to doba, basnoslovne novce.

Špijun ili izdajica svoje zemlje?

Marlen se nije libila da izrazi politička uvjerenja te se čvrsto okarakterizovala kao velika protivnica Hitlera i nacističkog režima. Bila je jedna od prvih zvijezda koje su plasirale ratne obveznice. Tokom dvije turneje za United Service Organizations pjevala je za savezničke trupe na prvim linijama. Prema FBI-ju i dalje se sumnja da je na početku rata bila njemačka špijunka.

S druge strane, mnogi vjeruju da je bila izdajica svoje zemlje te da je očajnički željela pomoći da se porazi Treći Rajh. Ditrih je navodno špijunirala preko Kancelarije za strateške usluge, koji je 1944. godine započeo projekat Musac. Riječ je bila o emitovanju muzičke propagande radi demoralizovanja neprijateljskih vojnika.

Njen najveći doprinos ratu bio je podizanje morala vojnika u borbi protiv nacista. Uostalom, njena porodica je i dalje živjela u Njemačkoj, pa joj ne bi bilo u cilju da radi kao tajni operativac. Ipak, ona je jedna od najpoznatijih zvijezda za koje se vjeruje da su radile kao špijuni tokom Drugog svjetskog rata, a i jedina je na listi koja se na popisu špijuna našla s obije strane.

Navodi se da je htijela “spasiti” Englesku, ali i cijeli svet

Glumica je obožavala Britance, a prilikom posjete Londonu 1936. saznala je da kralj Edvard VIII namjerava abdicirati zbog dva puta razvedene Amerikanke Valis Simpson s kojom se htijeo vjenčati protiv volje dvora. Marlen je bila ogorčena što kralj želi da izgubi krunu zbog, kako je rekla, te “obične žene s malim grudima”.

Htijela je da spase kraljevstvo i da zavede kralja. Pripremala se nedeljama, tragala je za najboljim parfemom i najboljom odjevnom kombinacijom kako bi kralju “zavrtjela glavu”.

“Ovo činim za Englesku, koju oboje volimo. Moramo podnjeti žrtve,” izjavila je Ditrih svom tadašnjem ljubavniku Daglasu Fairbanksu. Plan joj nije uspeo jer, dok se ona “spremala”, Edvard VIII više nije bio kralj.

Nakon toga, imala je još jednu suludu ideju. Naime, prema jednoj njenoj biografiji, glumica je ozbiljno nameravala da ubije Adolfa Hitlera.

Pravila bih se da ga volim, da sam strašno zaljubljena u njega. Čula sam da mu se sviđam, odmah bi mi povjerovao,” povjerila se Marlen Fairbanksu. U Hitlerove odaje namjeravala je ući potpuno gola, dok bi joj u kosi bila skrivena otrovana ukosnica. Iako nikada nije ostvarila svoj plan, Fairbanks nije nikada sumnjao da ne bi mogla tako nešto učiniti, jer je bila “dovoljno luda i dovoljno hrabra” za takvo nešto.

Marlen je poslednjih 11 godina provela u svom pariškom stanu zbog straha da je fotografi ne “ulove” u starosti. Sramota je bilo bora, a u poslednjim javnim pojavljivanjima zatezala je kožu lica selotejpom iza ušiju. Iz sigurnosti svog stana, učestvovala je i u dokumentarcu o svom životu ali nije htela da stane pred kameru.

marlin-ditrih-1482872536-105061

Umrla je 1992. godine u 90. godini života.

Izvor: Kurir