U Planinarskom društvu “Glasinac” u Sokocu ističu da su prošle godine aktivno radili na proširenju turističke ponude na Romaniji i u opštini, te je izgrađena ferata “Sokolov put” za ljubitelje adrenalinskih sportova, a u toku je i sprovođenje projekta “Magična penjališta”, kojim je osmišljeno 30 smjerova za penjanje, namijenjenih i početnicima i profesionalcima.

Sekretar “Glasinca” Vera Mijatović rekla je Srni da su koristi projekta “Magična penjališta” – mapiranje potencijala, edukovanje kadra, te internet prezentacije, telefonske aplikacije, kao i generalna promocija pod zajedničkim nazivom “Magična penjališta BiH”.

Prema njenim riječima, terenske aktivnosti na ovom projektu očekuju se na proljeće.

Ona je napomenula da je obezbijeđena staza vija ferata /čelični put/ “Sokolov put”, napravljena u okviru projekta “Uživaj u Sarajevsko-romanijskom regionu”, a zvanično otvorena 22. novembra prošle godine.

Za više od 40 dana, navela je ona, čeličnim putem po romanijskim stijenama, prošle su stotine planinara, ljubitelja prirode i adrenalinskih sportova.

Ona je podsjetila da se opština Sokolac, u okviru projekta “Vija Dinarika” prijavila sa projektom “Finalizacija radova na objektu Planinarski dom `Crvene stijene`”, koji je podržao Razvojni program UN, a radovi će početi čim vremenske prilike dozvole.

– Planinari su oduševljeni što je grad Istočno Sarajevo, kroz javne pozive za podršku projektima nevladinih organizacija, podržao njihov `Sagradimo planinarski dom `Crvene stijene` na Romaniji`, a opština Sokolac projekat `Oaza mira – dobro došli na Romaniju` – rekla je Mijatovićeva.

Ona je naglasila da su prošlu godinu planinari obilježili organizovanjem planinarskih izleta na Crvene stijene, najatraktivniji vidikovac planine Romanije, te učešćem na radnim akcijama čišćenja, trasiranja i markiranja planinarskih staza na matičnoj planini, kao i građevinskim radovima na Planinarskom domu “Crvene stijene”.

Planinari su se istakli i volonterskim angažovanjem na početku pandemije virusa korona, pohodima na desetak planina u okruženju, te u hodočasničkim putovanjima romanijskim manastirima i posjetama manastirima u BiH.

U saradnji sa Omladinskom bankom Sokolac i Fondacijom “Mozaik”, Planinarsko društvo “Glasinac” realizovalo je projekte “Razglednica sa Romanije” i “Biciklizam kao stil života”, te nekoliko sličnih projekata sa gradom Istočno Sarajevo.

Mijatovićeva je podsjetila da je na izmaku 2020. godine “Glasinac” ostao bez aktivnog člana Miloša Bajagića /46/, učesnika brojnih planinarskih pohoda, radnih i humanitarnih akcija, usljed njegove prerane smrti.