Slovenački premijer Miro Cerar upozorio je u intervjuu za “Bild am zontag” da milioni migranata čekaju da pređu Sredozemlje i dođu u Evropsku uniju, naglasivši da je situacija vrlo ozbiljna.

Cerar je rekao da je Slovenija prva upozoravala na posljedice velike migracije balkanskom rutom, što mnogi nisu vjerovali, ali se kasnije pokazalo tačnim.

Kroz Sloveniju je tada dnevno znalo preči i desetak hiljada ljudi, a s obzirom na to da Slovenija ima dva milona stanovnika, to je kao da je u Njemačku u jednom danu došlo pola miliona migranata”, kazao je Cerar.

“Ako Evropska unija ne spriječi masovne nekontrolisane migracije, uskoro neće imati šta da kontroliše”, kazao je slovenački premijer, nagovještavajući da bi nekontrolisani migracijski talasi mogli da unište ono što su generacije Evropljana stvarale da bi postigle današnji nivo sigurnosti i blagostanja.

Cerar smatra i da bi Evropa morala i dalje primati izbeglice iz ratom ugroženih područja, ali samo onoliko koliki je njen stvarni kapacitet, ali ne i ekonomske migrante čiji život nije ugrožen.

“Uvjeren sam da Evropa treba biti otvorena za ljude u nevolji koji bježe spašavajući vlastite živote, ali to mora biti kontrolisano i ako neka zemlja nema kapacitete da te ljude integriše, oni padaju na društvenu marginu, što nije dobro ni za izbeglice niti za zemlju u koju su primljeni”, kazao je Cerar.

On je dodao da je izbeglički talas 2015/2016. godine bio dramatičan i prevelik, što je dovelo do problema u zemljama kroz koje su tranzitirali, kao što je Slovenija, i u zemljama u koje su došli, poput Njemačke.

Cerar je kazao da je gledajući unazad lako biti pametan, ali da smatra da je njemačka kancelarka Angela Merkel bila “donekle preoptimistična” u pogledu integracije migranata i da je njena politika otvorenih vrata uzrokovala probleme koji se mogu ponoviti ako dođe do novog migracijskog talasa iz Afrike mediteranskom rutom.

Izvor: RTS