Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su odluku o osnivanju Javne predškolske ustanove koja će, prema prijedlogu Mitropolije dabrobosanske, nositi naziv “Sveti patrijarh Pavle”.

Načelnik opštine Ljubiša Ćosić ocijenio je da je ovo najveći uspjeh današnje sjednice, koja je održana na kraju mandata.

“Danas smo donijeli odluku o osnivanju pravoslavnog dječijeg obdaništa sa Mitropolijom dabrobosanskom, kao što smo to i najavljivali. Donesena je odluka i o imenovanju vršioca dužnosti direktora Vesne Ćerviz, koja će tu dužnost obavljati na period do šest mjeseci”, rekao je Ćosić novinarima nakon sjednice.

On je izrazio veliku zahvalnost administratoru Mitropolije, Njegovom preosveštenstvu vladiki zahumsko-hercegovačkom Grigoriju, koji je dao saglasnost Upravnom odboru Mitropolije da opština Istočno Novo Sarajevo i Mitropolija dabrobosanska zajedno osnuju prvo obdanište u Republici Srpskoj.

“Nadam se da ćemo u narednom periodu posebnim ugovorom regulisati naše odnose i obezbijediti bolje funkcionisanje ove ustanove na jedan drugačiji način, a u korist naše djece”, rekao je Ćosić.

On je naglasio da ovaj čin nije nikakvo miješanje, niti saradnja sa crkvom na poslovima odgoja predškolske djece, dodavši da je ovo jedan put da se djeca predškolskog uzrasta razvijaju na principima i načelima pravoslavlja i svega onoga što pravoslavlje nudi.

“Ovo nikako ne isključuje djecu drugih vjeroispovjesti. Brojni su primjeri ovakvim ustanova i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, u kojoj Katolički školski centar pohađa dosta pravoslavne i bošnjačke djece. Zašto sutra i djeca druge vjeroispovjesti ne bi bila upisana u pravoslavno obdanište u Istočnom Novom Sarajevu”, kaže Ćosić.

On očekuje da će obdanište u narednih 10 dana biti opremljeno, te da će prve korisnike primiti za mjesec dana. Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo izrazio je žaljenje što današnjoj sjednici Skupštine opštine, na kojoj se donosila odluka o osnivanju ove javne predškolske ustanove, nisu prisustvovali odbornici SDS-a, navodeći da građani, bez obzira na sva politička mimoilaženja, to ne zaslužuju.

Ćosić smatra da je su ovaj mandat u opštini Istočno Novo Sarajevo obilježile dvije velike stvari – gradski park “Gavrilo Princip” i dječije obdanište koje nosi naziv “Sveti patrijarh Pavle”.

“Ovo će i te kako obilježiti ovu lokalnu zajednicu i dati joj prefiks zajednice koja vodi računa o ljudima koji su zadužili naš narod, o čovjeku koji je odredio budućnost ovih prostora u nacionalnom i državnom smislu, te čovjeku koji je odredio ovaj prostor na bazi svojih životnih, moralnih i duhovnih načela kojima je živio”, naglasio je Ćosić.