Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo na posljednjem zasjedanju, usvojili su, Informaciju o stanju bezbjednosti na području grada u kojoj stoji da je stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva PU Istočno Sarajevo zadovoljavajuće.
Odbornici su iskazali podršku načelniku Policijske uprave Istočno Sarajevo Srpku Kosoriću i policijskim službenicima, ali su istakli da svi zajedno treba da utiču na to da se bezbjednost građana podigne na još viši nivo.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da diskusije odbornika pokazuju koliko je interesovanje građana, ali i odbornika za ovu temu.

„Drago mi je što je ova informacija usvojena jednoglasno, jer je to snažna poruka javnosti da sve partije koje imaju odbornike u Supštini grada podržavaju rad PU i načelnika Kosorića“. rekao je Vuković.

„Zahvaljujem i načelniku PU koji je pripremio iscrpan materijal za današnju sjednicu i bio na raspolaganju odbornicima za odgovore na brojna pitanja“, istakao je Vuković.
Vuković je najavio podršku Grada i svih gradskih opština projektu izgradnje video nadzora na području grada Istočno Sarajevo, na svakom ulazu i izlazu iz grada, na svim urbanim tačkama u opštinama.

„S tim u vezi, obavezali smo se u Gradskoj upravi i opštinama da ćemo dio sredstava za ovaj projekat planirati u budžetima za narednu godinu. Realizacijom ovog projekta imaćemo mogućnost lakšeg dokazivanja većeg broja krivičnih djela koja se dešavaju na području grada. Prije nekoliko dana načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i ja boravili smo u Banjaluci, gdje smo ostvarili kontakte sa Kompanijom Mtel, oko tehničke podrške ovom projektu, te mislimo da smo na putu da počnemo realizaciju ove investicije“, istakao je Vuković.

Gradonačelnik je osudio slanje prijetećih poruka pripadnicima različitih političkih partija, što se u posljednje vrijeme dešava na Palama, izrazivši nadu da će policija, koja je uključena u ovaj slučaj, uskoro doći do saznanja ko stoji iza toga, te da će to uskoro biti objelodanjeno.

Gradonačelnik je, komentarišući izjavu odbornika DNS-a, oko eventualnog premještanja sjedišta Odjeljenja vatrogasne jedinice iz Istočnog Novog Sarajeva u Istočnu Ilidžu, rekao da je odbornik neinformisa, jer je riječ o dogovoru dvije opštine.

Na području Istočnog Novog Sarajeva, gdje je trenutno smješten objekat vatrogasnog doma, nerealna je gradnja novog objekta, jer je u tom području planirana stambena gradnja, odnosno, urbana zona. Drago mi je i ponosan sam što je Grad bio posrednik u ovom dogovoru i moram istaći da se ubuduće ništa neće raditi na području grada Istočno Sarajevo što bi išlo na štetu bilo koje opštine“, naglasio je Vuković.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Srpko Kosorić rekao je nakon sjednice Skupštine grada Istočno Sarajevo da je stanje na području našeg grada zadovoljavajuće.

„Svi pokazatelji za 2016. godinu govore da je došlo do smanjenja, odnosno do pada krivičnih djela, posebno u dijelu imovinskih delikata gdje imamo pad 33,36%. Do sada nisam govorio za 2016. u kojoj fazi i kakav je taj rad, evo prvi put ću reći da je prošla godina bila najbolja u posljednjih deset godina rada CJB Istočno Sarajevo“, naglasio je Kosorić.

Kosorić je podsjetio da su u 2015. godini na području CJB Istočno Sarajevo riješili 49 krivičnih djela iz ranijih godina, a da su tokom prvih šest mjeseci u 2017. godini nastavili u kontinuitetu da bilježe dobre rezultate.

On je istakao da zajedno sa rukovodstvom grada i načelnicima opština će raditi na projektu uvođenja video nadzora na svim glavnim saobraćajnicama širom grada Istočno Sarajevo, čime će nivo bezbjednosti biti podignut na viši nivo.

„Radi se kamera koje trebaju da prepoznaju i vrše nadzor svih onih koji ulaze u naš grad i sve opštine, koje su se uključile u ovaj projekat“, dodao je Kosorić.

Kada je riječ o prijetnjama koje su paljanski političari dobijali u posljednjih nekoliko dana, Kosorić je naveo da policija radi sve na tome da se otkriju počinioci ovog krivičnog djela.

„Ono što je najvažnije jeste da je o svemu obaviješteno nadležno tužilaštvo i pod nadzorom se radi na rasvjetljavanju ovih krivičnih djela“, rekao je Kosorić novinarima i dodao da su locirana mjesta sa kojih su poruke poslate, te da je u ovu akciju uključena kriminalistička policija MUP Republike Srpske i SIPA.

Na današnjoj sjednici verifikovan je mandat odborniku SDS Tatjani Klačar, koja je u skupštinskim klupama zamijenila dosadašnjeg odbornika Mladena Koprivicu, koji je ranije podnio ostavku.

Odbornici SDS-a i PDP-a u Skupštini grada Istočno Sarajevo, nakon usvajanja informacije o stanju bezbjednosti na području grada za 2016. godinu, napustili su sjednicu, zbog čega nije bilo kvoruma za dalji rad.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da će sjednica biti nastavljena u julu čim se, prema poslovniku, za to steknu uslovi.

On je naveo da su se odbornici odlučili na ovaj potez zbog nedostatka skupštinske većine, objasnivši da je jedan odbornik ozbiljno bolestan, dok je drugi na putovanju.

„Odgađanje sjednice za nekoliko dana ništa ne znači kada je riječ o odlukama koje ćemo donijeti kada se steknu uslovi, a stanovnici Istočnog Sarajeva i opština neće trpjeti nikakve posljedice“, rekao je Lučić novinarima nakon prekida sjednice.

On je dodao da su sve tačke današnjeg dnevnog reda iz redovnog programa rada Skupštine grada što znači da će one, nakon razmatranja, biti usvojene na narednoj sjednici.

Izvor i foto: Grad Istočno Sarajevo