USVOJEN NACRT BUDŽETA ZA NAREDNU GODINU OD OKO 9.700.000 KM, PLANIRANE ZNAČAJNE INVESTICIJE

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su juče Nacrt budžeta grada za 2018. godinu u iznosu 9.669.239 KM, što je za 1.068.739 KM više od plana budžeta za ovu godinu.

Skupština grada usvojila je i Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu 8.534.060 KM, što je za 66.440 KM manje u odnosu na planirani budžet.

Usvojena je Odluka o raspodjeli suficita iz 2016. godine u iznosu 241.939 KM.

Planirano je  da se iz suficita opštini Istočni Stari Grad dodijeli 100.000 KM, Domu zdravlјa Trnovo 20.000 KM, za nabavku opreme za gradski radio predviđeno je 55.000 KM, za preuređenje prostorija radija koji će biti smješten u zgradi Gradske uprave biće izdvojeno 6.939 KM, za nabavku vozila Turističkoj organizaciji grada 28.000 KM, za sufinansiranje projekata srednjim školama 30.000 KM i pomoć vjerskim zajednicama u iznosu od 2.000 KM.

Odbornici su usvojili i Etički kodeks ponašanja izabranih predstavnika Skupštine i Gradske uprave Istočno Sarajevo, kao i Odluku o davanju saglasnosti na prestanak rada Fondacije „Centar za edukaciju, inovacije i preduzetništvo“ Istočno Sarajevo.

Skupština grada razmatrala je i informaciju o stanju u oblasti sporta na području grada u 2016/2017.godini. U okviru ove tačke dnevnog reda, usvojen je zaklјučak da džudisti Nemanji Majdovu, osvajaču zlatne medalјe na Svjetskom prvenstvu, Grad Istočno Sarajevo dodijeli poslovni prostor u Sportskoj dvorani u Istočnom Novom Sarajevu. To pitanje biće regulisano prilikom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa između grada Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo, s obzirom na to da je dio te dvorane u vlasništvu Grada.

Odbornici Skupštine grada usvojili su i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama na području grada, kojom je predviđeno povećanje iznosa komunalne takse za subjekte koji ostvaruju ekstra-profit u Istočnom Sarajevu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama na području grada opravdana, jer u odnosu na ostale gradove u Republici Srpskoj, Istočno Sarajevo ima najniže takse.

„Povećanje taksi se ne odnosi na građane i male privrednike, niti realni sektor. Ovo se prvenstveno odnosi na kladionice, poslovnice banaka, prenos i proizvodnju električne energije, kao i telekomunikacione sisteme. Ovo povećanje neće nanijeti nikakvu štetu firmama, posebno ako uzmemo u obzir kolike prihode ostvaruju navedena preduzeća“, pojasnio je Vuković.

Vuković je podsjetio da su se tokom skupštinskog zasjedanja mogle čuti informacije da pojedini subjekti koji nemaju sjedište u RS, ali posluju na području grada, osvaruju godišnji profit po stotinu ili dvije stotine miliona KM, što znači da je to novac koji se iznosi iz Republike Srpske.

„Kada se kaže da je nekome povećana taksa 100 odsto, to će nekome zvučati možda interesantno, ali ako neko zarađuje mjesečno stotine hilјada maraka, njemu neće biti veliki izdatak da umjesto, recimo, dosadašnjih 200 KM plati 400 KM za komunalnu taksu. To će biti novac koji će biti vraćen u ovaj grad i naše opštine, jer će biti usmjeren na određene projekte i investicije koji će koristiti svima nama“, naglasio je Vuković, ponavlјajući da će iznosi taksi i pored povećanja biti među najnižim u Republici Srpskoj.

Govoreći o Odluci o rebalansu budžeta, Vuković je rekao da je budžet za 2017. godinu bio toliko dobro isplaniran da su iz nadležnog ministarstva obaviješteni da nije potrebno ni donositi rebalans, ali je donesen zbog ozbilјnosti i odgovornosti prema Skupštini grada.

Prema njegovim riječima, u Nacrtu budžeta planirano je 30.000 KM za projekat „pametnog prevoza“, koji će omogućiti praćenje svih autobusa koji se kreću na redovnim, ali i na subvencionisanim linijama, tako da će se na taj način znati koje linije bi trebalo da se subvencionišu i u kolikim iznosima.

„Na osnovu softvera koji će biti instalisan u gradu i GPS uređaja u autobusima, moći ćemo da pratimo sve gradske linije i da tačno znamo koji autobus je vozio na određenoj relaciji, koliko kilometara je prešao, koliko je bilo putnika u vozilu itd. Do sada nismo imali strogu kontrolu u tom smislu, nismo čak ni znali ponekad da li je određeni autobus uopšte vozio u predviđeno vrijeme na neke nerentabilne lokacije, međutim, nakon realizacije ovog projekta biće uveden potpuni red i kontrola u ovoj oblasti. Putem ovog sistema kontrolisaćemo i vozila u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Istočno Sarajevo“, rekao je Vuković.

On je dodao da će u narednoj godini biti izdvojeno oko 30.000 KM za uspostavlјanje redovne autobuske linije za Jahorinu u toku zimske sezone. To uklјučuje i besplatan prevoz učenika na Jahorinu, što je predviđeno nedavno potpisanim sporazmom o besplatnom skijanju za djecu Istočnog Sarajeva.

Vuković je napomenuo da će grad sa 30.000 KM sufinansirati i nastavak izgradnje spomen-obilјežja na Velјinama, a biće izdvojeno i 10.000 KM za izradu projektne dokumentacije za muzej odbrambeno-otadžbinskog rata na Palama.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić najavio je da će u narednih 15 dana biti održana javna rasprava o Nacrtu budžeta grada Istočno Sarajevo za 2018. godinu, a da će odbornici i javnost imati mogućnost da daju amandmane koji mogu uticati na promjenu budžeta za narednu godinu.

„Nacrt budžata koji se danas našao pred odbornicima, možda će do narednog skupštinskog zasjedanja da pretrpi određene izmjene, ali to je neki okvir kojeg ćemo se držati“, rekao je Lučić.

Lučić je naveo da je Nacrtom budžeta planirano da sredstva iz ostvarenog suficita iz 2016. godine, jednim dijelom budu usmjerena za pomoć nerazvijenim opštinama Istočnom Starom Gradu i Trnovu, odnosno, Domu zdravlјa u Trnovu.

Prema njegovim riječima, dio sredstava biće upotrijeblјen za osnivanje novog radija u Istočnom Sarajevu i njegovo opremanje. Današnjom odlukom, novoosnovani Padio Istočno Sarajevo preimenovan je u Gradski radio.

Prema Lučićevim riječima, za projekte u srednjoškolskim centrima u gradu u narednoj godini biće izdvojeno 30.000 KM.

„U Nacrtu budžeta predviđena su i sredstva namijenjena za kupovinu najkvalitetnijih nadzornih kamera, koje će doprinijeti pobolјšanju bezbjednosti na području grada Istočno Sarajevo. To će biti realizovano u okviru zajedničkog projekta sa MUP-om RS, odnosno, Policijskom upravom Istočno Sarajevo. Za projekat „Bezbjednije Istočno Sarajevo“ Gradska uprava izdvojiće 200.000 KM, dok će preostalih 200.000 KM finansirati četiri opštine. Istočni Stari Grad i Trnovo, kao nerazvijene opštine, neće imati finansijskog učešća u ovom projektu“, istakao je Lučić.

Naredne godine, Grad Istočno Sarajevo finansiraće i instalisanje tzv. slobodnog Wi-Fi-ja na 11 lokacija. Na najatraktivnijim lokacijama na području svih opština biće uveden besplatan internet. U opštini Pale građani će imati besplatan internet u Olimpijskom parku i na Studentskom trgu, kao i na lokalitetu Polјica na Jahorini. U Istočnom Starom Gradu besplatan Wi-Fi biće na Brusu, u Istočnom Novom Sarajevu na području novog gradskog trga, a građani će moći da se besplatno povežu na internet i u najatraktivnijem urbanom području Istočne Ilidže. Opštine Sokolac i Trnovo svoje prijedloge dostaviće naknadno.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo

Foto: Bojana Arbinja