regNa trilateralnom sastanku su bili pozdravljeni odlični politički odnosi između Makedonije, Slovenije i Hrvatske i bile su reafirmisane založbe o produbljenju suradnje na bilateralnom i multilateralnom planu, kao i o borbi sa svim aktuelnim izazovima

Predsjendik Republike Makedonije Đorđe Ivanov sastao se danas s predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom i predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, koji na poziv makedonskog predsjednika Ivanova borave u radnoj posjeti Makedoniji, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Kabineta predsjednika Republike Makedonije, Đorđa Ivanova, navodi se da su na trilateralnom sastanku predsjednici razmijenili mišljenja o aktuelnim dešavanjima u regiji i Evropi, o izbjegličkoj krizi, kao i o makedonskim evropskim i euroatlanskim integracijama i izazovima s kojima se suočava Makedonija na unutrašnjom planu.

Također, predsjednik Ivanov je na sastanku informisao o indicentu na makedonsko-grčkoj granici koji se dogodio 10 aprila, kada su izbjeglice iz improviziranog kampa u Idomeniju krenule da ilegalno pređu makedonsku južnu granicu, zbog čega su makedonske bezbjednosne snage reagirale.

“Predsjednik Ivanov je infomisao o stanju na makedonsko-grčkoj granici i o incidentu koji se dogodio 10. aprila i istakao je da su makedonske bezbjednosne snage reagirale brzo, profesionalno i u saglasnosti sa situacijom i da će Makeodnija u budućnosti poštovati zaključke Evropskog vijeća o potpunom zatvaranju Balkanskog koridora”, piše u saopćenju.

Prema saopćenju, predsjednici Pahor i Kitarović su osudili incident i saglasili se da se moraju spriječiti i prestati pokušaji ilegalne migracije. Navodi se da je za taj cilj predsjednik Ivanov apelirao Evropskoj uniji da pomogne Grčkoj s ciljem da zatvori improvizirani kamp kod Idomenija.

Na sastanku, kako se navodi, razmijenjena su mišljenja i oko povećanih bezbjednosnih rizika izbjegličke i migrantske krize, pri čemu su se tri predsjednika složili da je potrebna jača suradnja između zemalja Balkanskog koridora na bezbjednosnom planu i razmjeni informacija. Između ostalog, na sastanku je bilo riječi i o političkoj krizi u Makedoniji i potrebi za njeno što skorije rješavanje.

Nakon sastanka s makedonskim predsjednikom Ivanovim, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor, sastaju se s liderima najvećih političkih stranaka u Republici Makedoniji.

Na trilateralnom sastanku su bili pozdravljeni odlični politički odnosi između Makedonije, Slovenije i Hrvatske i bili su reafirmisane založbe o produbljenju suradnje na bilateralnom i multilateralnom planu, kao i o borbi sa svim aktuelnim izazovima, navodi se u saopćenju.

Posjeta predjednika Hrvatske i Slovenije Makedoniji je u saglasnosti s jednim od zaključaka Procesa Brda Briona, prema kojem je potrebna što brža realizacija makedonskih integracija u EU i NATO-u i prevazilaženje unutarpolitičkih izazova.

 

 

 

 

Izvor:cafe.ba