U Banjaluci će biti obilježene 24 godine od stradanja 12 banjalučkih beba, koje su umrle od posljedica nedostatka kiseonika čiji je transport, zbog nerazumijevanja svjetskih moćnika, onemogućen na prostor Banjaluke, jer su se ta i kninska regija tada nalazile u okruženju.

sbebe

Spomenik 12 banjalučkih bebaFoto: RTRS

Trinaesta beba umrla je 13 godina poslije, dok je četrnaesta beba preživjela i danas snosi teške fizičke i mentalne posljedice.

Programom obilježavanja predviđeno je da u 9.30 časova bude služen parastos i položene ruže na spomeniku 12 beba na banjalučkom Novom groblju, dok je za 11.00 časova predviđeno polaganje cvijeća kod spomen-obilježja za 12 beba “Život”.

Na spomen obilježju, vijenac će položiti i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Kako je najavljeno premijerka će razgovarati sa predstavnicama Udruženja „Dvanaest beba“ iz Prijedora, a sastanku će prisustvovati potpredsjednica Vlade Srebrenka Golić, ministrice lokalne uprave i samouprave Lejla Rešić i porodice, omladine i sporta Јasmina Davidović.

Najavljeno je i da će nrodni poslanici Nedeljko Milaković i Ilija Stevančević prisustvovati parastosu na Novom groblju, a poslanici Igor Radojičić, Nedeljko Glamočak i Branislav Borenović odaće počast stradalim bebama ispred spomen-obilježja za 12 beba “Život”.

 

Izvor:RTRS