U sezoni 2016/17. Premijer lige BiH igraće samo dva kluba iz Republike Srpske

radnikRepublika Srpska na fudbalskoj margini BiH

U sezoni 2016/17. Premijer lige BiH igraće samo dva kluba iz Republike Srpske od dvanaest koji će se takmičiti za titulu, Radnik iz Bijeljine i novi šampion (najverovatnije Krupa). To ni najveći pesimiti, odnosno poznavaoci (ne)prilika u fudbalu zemlje dva entiteta i tri naroda nisu mogli da pretpostave, odnosno zamisle.

A dogodilo se.

Pomor fudbala i klubova srpskog entiteta!

Epilog ovoga maja vraća nas deceniju i više unazad, u premijernu sezonu elite BiH 2002/03. kada je ujedinjen fudbal u dejtonskoj zemlji i kada je Republika Srpska od 20 imala šest premijerligaša (najviše do sada). Tadašnji srpski član Predsedništva BiH Živko Radišić okupio je u Banjaluci predstavnike šest klubova i od njih tražio samo jedno – da poštuju jedni druge.

Šta se dogodilo?

Leotar se od starta prvenstva „zakosio“ na komšije iz Gacka, a Glasinac sa Sokoca je na sraman način pomogao Brotnju iz Čitluka izbacivši gradišku Kozaru. Borac i ugljevički Rudar bili su prepušteni sami sebi. I godinama tako sve do ove, sramne, i ponižavajuće sezone klubovi iz Republike Srpske su bili kao rogovi u vreći. I uvek su im bili bliži klubovi iz Federacije BiH.

Zanimljivo je da će u narednoj premijerligaškoj sezoni federalno Sarajevo imati tri premijerligaša, a Republika Srpska samo dva. Čak i najmanja fudbalska komponenta u dejtonskoj zemlji – županijska – imaće jedan klub više od skoro polovine teritorije BiH. Ostala četiri kluba dolaze iz bošnjačkog korpusa tako da su stvari za sezonu 2016/17. više nego jasne kada je fudbalski monopol u pitanju.

Komitet za normalizaciju FS BiH uveden kao vanredno telo od strane UEFA doneo je svo zlo u fudbal Republike Srpske. Komitetlije Dino Begić predsednik iz Sarajeva i Ivan Beus drugi potpredsednik iz Mostara odlično su sproveli svoj uticaj da ostvare zacrtane ciljeve, za razliku od prvog potpredsednika Darka Ljubojevića iz Banjaluke koji nije spasio ni svoj Borac, a kamoli Slaviju, Rudar Prijedor ili nekog trećeg.

Ali jeste u trenucima kada se Borac spremao za „utakmicu decenije“ otputovao na Kongres FIFA na kojem je samoproglašeno Kosovo postalo član Svetske fudbalske asocijacije. Nije jedan čovek krivac za potop klupskog fudbala Republike Srpske, pre svega uzroke treba tražiti u samim klubovima, lokalnim zajednicama i ojađenom društvu, ali se ne sme, niti može, da prećuti činjenica da je dodatni pad nastao onog trenutka kada je fudbalsko Sarajevo iz Republike Srpske, za ruku, dovelo sebi predstavnike srpskog entiteta.

Darko Ljubojević je imenovan za potrpredsednika Fudbalskog saveza BiH tako što je na Skupštini krovnog Saveza u Sarajevu srušena skupštinska odluka Fudbalskog saveza Republike Srpske.

To je bio prvi korak marginalizacije Saveza iz Banjaluke kome je, zarad jednog delegata, oduzet uticaj, sa opasnom idejom da se u budućnosti klubovi pitaju za sve, a entitetske organizacije neutrališu.

Kakav bi uticaj u svemu tome imala Republika Srpska nije lako pretpostaviti.

Gde je tu opšti interes?

Kada su klubovi iz Republike Srpske u pitanju, i kompletan ambijent, više nego jasno je da niko nikog ne poštuje, niti ceni. Zato nam i jeste ovako kako nam je.Republika Srpska je na fudbalskoj margini BiH.

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Sponzorisano