Predsjednik SRS Vojislav Šešelj, kojeg je Haški tribunal prošle sedmice oslobodio optužbi za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja, najavio je svoj dolazak u Sarajevo.

vojislav-seselj88

On je, u intervjuu za televiziju N1, poručio da mu niko ne može zabraniti dolazak u Bosnu i Hercegovinu.

– Ja ću doći u Republiku Srpsku odmah poslije izbora u Srbiji. Imam namjeru da u skorije vrijeme obiđem cijelu Republiku Srpsku. Imam namjeru da se uključim u kampanju za lokalne izbore u Republici Srpskoj. Ali u najskorije vrijeme planiram da dođem u Sarajevo da se prošetam centrom grada, ulicom Vase Miskina – od stare crkve pa do Marijin Dvora, da obiđem Prvu gimnaziju gdje sam učio školu, da obiđem Pravni fakultet gdje sam studirao, Fakultet političkih nauka gdje sam radio, osnovnu školu na Grbavici koju sam završio. Dakle, cijeli jedan dan ja planiram da šetam po Sarajevu i meni niko ne može da zabrani ulazak ni u Republiku Srpsku ni u Federaciju Bosne i Hercegovine, rekao je Šešelj i dodao da će u posjetu Sarajevu najvjerovatnije obaviti već početkom maja.

Na pitanje šta misli kako će ga dočekati njegove kolege sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu gdje je radio, Šešelj kaže:

– Pa to i mene sada interesuje, koji hoće, koji neće. Sa nekima jesam u kontaktu, ali neću da vam govorim sa kojim. Tu je uvijek bilo i dosta časnih ljudi na Fakultetu političkih nauka.

Podsjećamo, Haški tribunal oslobodio je predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja krivice po svih devet tačaka optužnice!

U prvostepenoj presudi Pretresno vijeće, kojim je predsjedavao francuski sudija Žan Klod Antoneti, utvrdilo je da lider SRS, koji, inače, nije prisustvovao izricanju presude, nije kriv za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti, kao ni za kršenje zakona i običaja rata u Zvorniku, Vukovaru, Mostaru, Nevesinju, zatim širem području Sarajeva i selu Hrtkovci u Vojvodini.

Dodik: Šešelj može da dođe u Republiku Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj slobodan građanin i da može doći u Srpsku.

“Svi koji su slobodni i imaju validne putne isprave mogu doću ovdje i niko ih ne može u tome spriječiti, pa niti bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji nije BiH”, rekao je Dodik.

On je istakao da je Haški tribunal oslobodio Šešelja i da ga niko ne može spriječiti da se kreće.

“Nijedan organ BiH neće izdati zabranu Šešelju i Republika Srpska nema potrebe da mu bilo šta brani”, dodao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je nedavno da bi podržao inicijativu za zabranu ulaska Šešelja u BiH.

Izvor: Press