Ruska Federacija zalaže se za očuvanje samostalne, nezavisne i prosperitetne BiH i kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma stoji iza njegovog dosljednog poštovanja i međunarodnog prava, rekao je Petar Ivancov, ruski ambasador, povodom prijema organizovanog u čast Dana odbrane Otadžbine u hotelu “Evropa” u Sarajevu.

Ivancov je istakao da je Rusija konstruktivan partner oba entiteta i svih naroda u BiH, čemu, dodao je, svjedoči i uspješna ekonomska saradnja.

Rekao je da pojava nestabilnosti u raznim dijelovima svijeta povećava prijetnju od terorizma, što, kako je naveo, zahtijeva nove mjere za pojačan razvoj Oružanih snaga Rusije.

“U ovim uslovima Ruska Federacija pojačava svoje pozicije na svjetskoj areni kao demokratska zemlja koja se u kontinuitetu zalaže za mirno i demokratsko rješavanje konflikata u svijetu”, istakao je Ivancov.

Rusija, naglasio je, zastupa formiranje ravnopravnog i policentričnog svjetskog poretka, koji isključuje miješanje u unutrašnje poslove drugih zemalja.

Ilija Skrebnev, pukovnik Vojske Rusije i ruski vojni ataše, zahvalio je svima koji su dali život za osiguranje bezbjednosti Rusije i onima, kako je naveo, kojima vjernost zakletvi nisu prazne riječi.

“Naš narod je uvijek bio ponosan na svoje neustrašive ratnike koji su, ne štedeći sebe, branili svaki pedalj svoje zemlje”, rekao je Skrebnev.

Dodao je da su spremni za odlučan rad na bilo kom zadatku, u svim okolnostima što, kako je rekao, svjedoči pomoć sirijskoj vladi u borbi protiv terorista.

Izvor: Nezavisne