voce33Danas je vrlo teško naći povrće i voće koje nije prskano. Izbor kupovnog organskog voća i povrća kod nas je još uvijek slab, takve namirnice su često uvezene pa nisu svježe, znaju biti lošije kvalitete i na žalost – za mnoge preskupe.

Ukoliko niste sretnik koji ima baštu i sam uzgaja svoju hranu, šta napraviti? Pranje pod vodom uklanja samo mehaničke nečistoće i mali dio pesticida pa pojedinci koriste blago sredstvo za pranje posuđa i četku, a zatim gule koru koja je puna hranjivih tvari. Iako se na taj način voće i povrće opere puno bolje nego samo s vodom, to i dalje nije dovoljno da se uklone ostaci pesticida.

U raznim ispitivanjima s uklanjanjem pesticidnog ostatka je dokazano da se raznim metodama može ukloniti ostatak pesticida za – 75%. Naravno nije se moguće riješiti svih 100 % jer pesticidi ulaze duboko unutra, no i ovih 75% je odlično.

6 koraka kako jesti čišće:

1. Najbolja opcija je naravno – jesti svoje voće i povrće organskog uzgoja.

2. Ukoliko to nije moguće – probajte naći i kupiti svježe i kvalitetno voće i povrće sa certifikatomeko odnosno bio.

3. Ako ni to nije moguće, kupujte povrće i voće kod poznanika ili prodavača na pijaci koji uzgajaju lokalno i beru svježe.

4. Birajte plodove za koje se zna da su “čisti” po listi EWG. Pročitaj o tome ovdje detaljno. Napominjemo da su generalno najprskanije voćke – jabuke, jagode, grožđe, borovnice, breskve i nektarine, a najprskanije povrće – celer, špinat, salata, zvonasta crvena paprika, krastavac, krompir i cherry paradajz.

5. Ok, kupili ste voće i povrće za koje niste sigurni jeli prskano – i šta sad? Idemo po redu:

Detaljno operite i očetkajte voće i povrće pod mlazom mlake tekuće vode s malo vrlo blagog eko detardženta za posuđe. Dobro isperite.

Napomena: Gljive samo očetkajte i obrišite. Ne zaboravite jako dobro oprati lubenice prije rezanja jer je njihova kora leglo mikroba, a ako ih ne operete s kore, nožem ćete ih samo unijeti unutra! Bacite vanjsko lišće lisnatog povrća.

Uzmite veću zdjelu i namočite u njoj plodove u otopini vode i kupovnog  ili domaćeg sredstva za uklanjanje pesticida. Možete za ovu svrhu iskoristiti i prethodno očišćeni sudoper. Evo kako:

Rješenje 1

1 kašika morske soli na šalicu vode. Namačite pola sata pa isperite.

Rješenje 2

Napravite otopinu 1: 4 od sirćeta i vode. Namačite pola sata pa isperite. Prskane jabuke namačite i duže. Sirće može neutralisati većinu bakterija i pesticida koji se nalaze na svježim namirnicama.

Napomena: Bacite pogled na vodu u kojoj se namakalo voće i povrće i vidjećete šta je sve izašlo…

Napravite svoj sprej za uklanjanje pesticida

Slijede 2 recepta za domaći sprej za uklanjanje pesticida…

Recept 1

1 kašika soka od limuna, 2 kašike soda bikarbone, 1 čaša vode. Miješati dok se soda ne rastvori i uliti u sprej bocu. Našpricati na voće i povrće i ostaviti 15-tak minuta. Isprati.

Recept 2

Šolja vode, šolja sirćeta, 2 kašike sode bikarbone, nekoliko kapi ekstrakta sjemenki grejpa (odličan prirodni antibiotik) – sve dobro promiješajte. Ulijte u sprej bocu i isprskajte voće i povrće. Neka odstoji 15-tak min. Isprati. Koru možete oguliti ako tako želite.

Jedite i pijte čisto – mislite i živite čisto – ostavite iza sebe čisto.

Izvor:(Atma.hr)