Reagovanje na inicijativu za pretvaranja Spasovdanske ulice u gradsko šetalište i očuvanje mogućeg jezera u opštini Istočno Novo Sarajevo

Poštovani,

U povodu inicijativa koje su se prethodnih dana pojavile u javnosti, a odnose se na mogućnost pretvaranja Spasovdanske ulice u gradsko šetalište i očuvanje mogućeg jezera u opštini Istočno Novo Sarajevo, koristimo priliku da obavjestimo javnost da su Opštinska uprava opštine Istočno Novo Sarajevo i načelnik opštine Ljubiša Ćosić u prethodne četiri godine prihvatali sve inicijative i radili na urabanizovanju centra grada, ali smo ga ujedno učinili dostupnim i pogodnim za rekreaciju i odmor svih naših stanovnika kroz različite sadržaje kao što je gradski park „Gavrilo Princip“, dva dječija igrališta, obdanište, uređenje zelenih površina, postavljanje dječijih sprava u svim dijelovima opštine, sadnju drveća i ostalog rastinja i mnogo drugog. Vodeći se ovim djelovanjem, smatramo da je svaka inicijativa i u budućnosti dobro došla i može da bude predmet razgovora.

S tim u vezi, obavještavamo javnost da ćemo narednih dana pozvati predstavnike Omladinskog pokreta Istočno Novo Sarajevo, bilo da se radi o formalnoj ili neformalnoj grupi naših mladih sugrađana, kako bi na zvaničnom sastanku razgovarali o mogućnosti izrade ili prezentacije idejnih rješenja predloženih projekata. Mogući problem u ovoj komunikaciji se nalazi u tome što se Omladinski pokret Istočno Novo Sarajevo do sada nije nikada pojavio ni sa jednom inicijativom u opštini Istočno Novo Sarajevo, niti je predložio bilo šta. Međutim, uvažavajući napore mladih ljudi, cijenimo da će nam se javiti i predložiti svoje viđenje predmetnih inicijativa. Ubjeđeni smo da nije riječ ni o kakvoj predizbornoj manipulaciji građanima, jer smatramo da ovaj vid entuzijazma i volje mlafih ljudi ne može biti korišten u predizborne svrhe.

Kako bi dali svoj doprinos realizaciji ovih ideja, obavještavamo javnost i ističemo da je postojećim regulacionim planom „Centar 1“ Spasovdanska ulica definisana kao saobraćajnica u centru opštine, i predstavlja glavnu saobraćajnicu u urbanom dijelu Istočnog Novog Sarajeva, tako da bi svaki korak ka realizaciji ove ideje podrazumijevao izmjenu prostorno-planskih dokumenata, odnosno Regulacionog plana. Takođe, veoma je bitno istaći da paralelno sa procesom izmjene prostorno-planskih dokumenata, u realizaciju ove ideje treba uključiti i stanovništvo, jer postoje oprečna mišljenja po ovom pitanju koja su se već pojavljivala kod privremenog zatvaranja Spasovdanske ulice u ljetnom periodu. Takođe, u razradu ideje uključićemo i stručna lica, imajući u vidu trenutnu situaciju u pogledu broja stanovnika koji žive u ovoj ulici i mogućnosti njihovog pristupa zgradama u kojima žive. Brojni su izazovi koji nas čekaju prilikom razmatranja realizacije ove ideje. I oni svakako ne predstavljaju samo jedan crtež, jer smo slična iskustva imali prilikom izgradnje gradskog parka „Gavrilo Princip“, s obzirom da smo i tu prvo morali mijenjati regulacioni plan, jer su naši prethodnici u opštinskoj upravi na današnjoj lokaciji gradskog parka planirali stambene zgrade.

Kada je u pitanju uređenje jezera koje se nalazi van obuhvata svih postojećih regulacionih planova, opštinska uprava opštine Istočno Novo Sarajevo treba pažljivo razmotriti i mogućnosti realizacije ove ideje i utvditi tačan redoslijed rada na terenu. Ono što je veoma bitno je reći da su predstavnici sportsko-ribolovnog društva „Željeznica“ već dostavili nalaz o ispravnosti vode, a da je u toku rad stručnih lica na terenu koji ispituju da li postoji dotok vode u navedeno jezero. Sve su to koraci i izazovi za koje očekujemo da ćemo ih podijeliti sa našim građanmima u narednom periodu. Ne samo predizbornom. Bitno je istaći da u Opštinskoj upravi ne postoje nikakvi planovi koji se odnose na stambenu gradnju na ovom području, kao i eventualno uništavanje ovog jezera, tako da smatramo da će vrijeme pred nama i zajednički koraci omogućiti da realizujemo ovaj projekat.
Opštinska uprava opštine Istočno Novo Sarajevo će u narednim danima realizovati konkretnije aktivnosti na terenu kojima ćemo pokazati opredjeljenost za realizaciju ovog projekta, bez potrebe da se koristi u bilo kakve svrhe, izuzev za dobrobit građana.

S poštovanjem,

Načelnik opštine
Ljubiša Ćosić

Izvor: Facebook: opstinainst.net