Doktori bolnice Karlos III koja se nalazi u Madridu na konferenciji za novinare su objavili prvi smrtni slučaj zvanično zabilježen zbog unosa GMO hrane u organizam.

Huan Pedro Ramos (31) je izgubio život usled anafilaktičkog šoka koji je dobio nakon što je pojeo „najnoviji model“ paradajza koji je sadržao riblje gene.

paradajzriba

Ramos je primljen u bolnicu zbog ekstremne alergijske reakcije, ali ni jedan lijek koji su mu doktori dali nije imao dejstva. Uzrok smrti je neko vrijeme bio misterija španskim doktorima koji su se potrudili da pronađu šta je izazvalo takav šok za organizam. Nakon autopsije, i detaljnog istraživanja ‘krivac’ je pronađen u paradajzu koji je nesrećnik pojeo za ručak na poslu.

Doktore je naročito zaintrigirala činjenica da je Ramos bio alergičan na morsku hranu, i da je šok imao sve simptome koji potvrđuju da ju je konzumirao, ali nisu mogli da pronađu kako.

Ono što su pronašli ih je zapanjilo: Ne samo da je paradajz posjedovao alergene koji su do sada mogli da se nađu samo u ribi, već i „rezistentne“ gene koji su sprečili Ramosov organizam i lijekove da se izbore sa alergijskom reakcijom.

Kakve će biti dalje reakcije (i da li će ih uopšte i biti) od strane španskih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije po ovom pitanju, ostaje da se vidi.

Foto: pixabay