dd1Svaki potez vlasti, svaka odluka, čak i najmanja, može za sobom da povuče ogromne posljedice. Promjene ne počinju uvijek sa velikim stvarima, niti sa velikim ljudima.

PIŠE:Željko Raljić

Vladajuća koalicija uveliko kasni s pripremama za kontraproteste. Mnoge tehničke detalje su riješili, ali je i dalje ostala dilema koju političku poruku će poslati građanima sa Trga Krajine. Kamere na svakom ćošku, dronovi iznad glava demonstranata, snajperisti na krovovima, nisu dobar odgovor.

Priča o izdajnicima i poturicama ne može polučiti efekat amortizacije zločina prema vlastitom narodu i građanima. Urušene institucije Republike Srpske kojima upravljaju jedan čovjek i jedna partija, privreda na koljenima, opljačkani građani i budžet, djela su koja nisu za praštanje.

Uzalud sve prijetnje i pozivi na ljubav prema Republici Srpskoj koji dolaze od istih onih koji su čitavu deceniju silovali zdrav razum i u praksu uveli nepotizam, nekažnjivost, pljačku i do sada neviđen grabež nacionalnih dobara. Naočigled svih.

Miting pod nazivom “Srcem za Srpsku-stop izdaji”, kojeg je inicirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, definitivno će biti održan u subotu, 14. maja, na banjalučkom Trgu Krajine.

Iako se SNSD pokazao “agilnijim” u pribavljanju neophodnih dozvola, u čemu mu je olakšavajuća okolnost i to što drže vlast u Banjaluci, u pripremi samog skupa ipak kaskaju za SDS-om i njegovim koalicionim partnerima.

dd2

Stranke Saveza za promjene očito su unaprijed računale na mogućnost opstrukcije, koja se i pokazala kroz pokušaj zauzimanja javnih površina-Parka “Mladen Stojanović” i Trga Krajine.

Javno djelovanje funkcionera vladajuće koalicije SNSD-DNS-SP takođe ide u pravcu odvraćanja građana od dolaska na proteste u Banjaluku, što, po do sada viđenom, ne daje skoro nikakve rezultate. Vlast se kasno probudila, uljuljkana u lažni osjećaj moći. A to i nije loše.

I pokušaj uklanjanja bilborda koji pozivaju na proteste opozicije nije dao efekta. Odgovor opozicije je bio žestok, a komunalna policija u Banjaluci je ustuknula, budući da im je pozivanje na Izborni zakon BiH i zabranu reklamiranja političkih stranaka u neizbornom periodu prilično mršav argument.

Kako zastrašivanje najavljenim kontramitingom nije uspjelo da odvrati opoziciju od organizovanja protesta, kao ni svi drugi pokušaji opstrukcije, vladajuće stranke započele su konačne pripreme.

Juče su postavljeni i ulični transparenti na prilazima Banjaluci, koji pozivaju na miting SNSD-a. Ovo će, u prvom redu, biti protestni skup SNSD-a i Milorada Dodika, bez obzira na formalnu podršku mitingu koju su izrekli lideri DNS-a i SP-a, Marko Pavić i Petar Đokić.

Miting SNSD-a na Trgu Krajine, prozivanje “izdajnika” i pokušaji da se organizuju neki mali “protesti” kojim bi se ukazalo na “bespotrebnost” protesta opozicije 14. maja, očito neće biti dovoljni da umanje značaj Velikog narodnog protesta. Vrlo lako se može dogoditi da opozicija, koja je inicirala ove proteste, otvori jedno novo poglavlje u demokratizaciji Republike Srpske.

dd3

Glavni akteri te priče u budućnosti ne moraju neizostavno da budu opozicioni lideri. Ovo se lako može pretvoriti u proces koji će sa političke scene ukloniti ne samo vladajuću garnituru političara, nego i neke iz opozicije. Naročito one koji su tokom posljednje decenije mirno posmatrali urušavanje institucija i besprizornu pljačku Republike Srpske, čekajući svojih pet minuta slave i komadić vlasti.

Prema teoriji haosa, “efekat leptira” je upravo ono što se može dogoditi Republici Srpskoj 14. maja. Može, ali i ne mora. Kao što se Dodikov miting nije morao dogoditi, jer samo izaziva veći revolt građana.

”Sitnica, kao što je pokret krila leptira, na jednom mjestu može da izazove tajfun na drugom kraju svijeta.”

U prevodu na srpski, svaki potez vlasti, svaka odluka, čak i najmanja, može za sobom da povuče ogromne posljedice. Promjene ne počinju uvijek sa velikim stvarima, niti sa velikim ljudima. Budale su u istoriji često bivale zaslužne i za dobre stvari.

Istinito.

Izvor:Istinito