Kinoteka Republike Srpske prikazala je u Kulturnom centru na Palama film Gorčina Stojanovića “Ubistvo s predumišljajem” /1995/ sa Nebojšom Glogovcem u jednoj od glavnih uloga.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević rekao je da je večerašnji film prikazan u okviru programa “Filmoteke” kao znak sjećanja na velikog srpskog glumca koji je priminuo prije 11 dana.

Pandurević je podsjetio da je prva uloga Glogovca bila u filmu “Vukovar, jedna priča” gdje je igrao sporednu ulogu, ali da je sa ovim filmom koji je urađen 1995. godine odigrao prvu veliku ulogu u 26. godini života i pokazao vještine pravog glumca.

“Bio je zanimljiv čovjek koji je u mladim godinama odigrao veličanstvenu ulogu. Stvarao je 23 godine, odigrao 30 uloga u 30 filmova, igrao u sedam televizijskih serija, a njegova posljednja serija u kojoj je igrao i nije je vidio jesu `Nemanjići`”, rekao je Pandurević novinarima.

On je dodao da Glogovac pripada onim generacijama umjetnika 19. ili 20. vijeka koji su za kratko vrijeme napravili genijalna djela.

Pandurević je rekao da je on imao dosta filmova, ali je film “Ubistvo s predumišljajem” na neki način njegova kruna i pokazatelj onoga što je pokazao u svim svojim filmovima jer se prije nije znalo za Glogovca kao filmskog glumca.

“U ovom filmu pojavljuje se kao lik koji ima sve vrijednosti patriotizma i iskrenosti”, rekao je Pandurević i dodao da zbog toga Glogovca pamti sa tim kvalitetima.

Nebojša Glogovac je na filmu debitovao epizodom u ostvarenju “Vukovar, jedna priča” Bore Draškovića, a prvu veliku ulogu odigrao je upravo u “Ubistvu s predumišljajem” /1995/ koja mu je donijela i prvo veliko priznanje – nagradu “Car Konstantin” za najbolju mušku ulogu na Filmskom festivalu u Nišu 1995. godine.

Glumio je i u filmovima “Do koske”, “Bure baruta”,”Ranjena zemlja”, “Normalni ljudi”, “Munje”, “Bumerang”, “Kad porastem, biću Kengur”, “Klopka”, “Država mrtvih”, “Žena sa slomljenim nosem”, “Jednaki”, “Branio sam Mladu Bosnu”, “Enklava”, “Za kralja i otadžbinu”, “Ustav Republike Hrvatske”, “Saga o tri nevina muškarca”, “The Books of Knjige – Slučajevi pravde”, te mnogim drugim.

U postprodukciji su i filmovi “Južni vetar”, “Apsurdni eksperiment” i “Zaspanka za vojnike”.

Nebojša Glogovac sarađivao je sa istaknutim filmskim režiserima Goranom Paskaljevićem, LJubišom Samardžićem, Srdanom Golubovićem, Radivojem Andrićem, Olegom Novkovićem, Rajkom Grlićem i drugim.

Rođen je u Trebinju 1969. godine, a preminuo je 9. februara u Beogradu.

Izvor i foto: Srna