Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH danas će po hitnom postupku razmatrati izmjene Zakona o akcizama i pratećih zakona čije je usvajanje i dalje neizvjesno, iako je to uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je da poslanici te stranke neće doći na sjednicu, a poslanici SDS-a rekli su da neće glasati za povećanje akciza na gorivo za 15 feninga. Za sada je poznato da će SDP BiH i DF glasati protiv, a očekuje se da povećanje akciza neće dobiti ni podršku poslanika Salke Sokolovića i Senada Šepića koji su nedavno napustili Klub poslanika SDA. Još nije poznato kako će glasati poslanici iz A-SDA, BPS-a i HDZ-a 1990. Set zakona definitivno bi pao ako svi oni budu protiv.

Drugi scenario je da parlamentarna većina bez poslanika iz RS obezbijedi prostu većinu u prvom krugu glasanja i da u drugom krugu ne budu dvije trećine poslanika iz RS protiv, čime bi set zakona bio usvojen.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je juče da je pronađen mehanizam koji bi omogućio da se poljoprivredi u Srpskoj stavi na raspolaganje dodatnih deset miliona KM, ukoliko bude usvojen predloženi zakon o akcizama. Tada bi agrarni budžet iznosio 70 miliona KM.

Izvor: Glas Srpske