Direktor Zavoda za zapošlјavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić predstavio u Istočnom Sarajevu predstavio program zapošlјavanja za ovu godinu namijenjen za poslodavce iz Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i Trnova.

On je rekao da će ovaj projekat biti realizovan u okviru šest različitih programa zapošlјavanja čiji je ukupan fond na nivou Republike Srpske 15 miliona KM.

Vujičić je rekao novinarima da je u protekle dvije godine u projekte zapošlјavanja u Istočnu Ilidžu uloženo oko 650.000 KM, u Istočno Novo Sarajevo oko 640.000 KM i u Trnovo 35.000 KM.

„Znam da i opštine imaju projekte zapošlјavanja i ovo je prilika da zajedno preklopimo naše programe da bismo riješili pitanja zaposlenosti u tri opštine iz Istočnog Sarajeva“, naglasio je Vujičić.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da ova opština ima slične programe podsticaja zapošlјavanja u privredi i polјoprivredi, te da je kombinacija, odnosno nadogradnja ovih projekata prilika da poslodavcima bude omogućeno zapošlјavanje novih lјudi.

Ćosić je istakao da je ovaj skup prilika da se zajedno napravi sinhronizacija koja će omogućiti da narednih 20 dana, koliko program još traje, od Zavoda za zapošlјavanje bude povučeno što je moguće više sredstava.

Načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović rekao je da je na poslјednjoj sjednici Skupštine opštine usvojen program zapošlјavanja za mala i srednja preduzeća, te projekat koji se zasniva na regresiranju kamata, odnosno podizanju kredita privrednicima iz Istočne Ilidže do 100.000 KM, gdje će opština u potpunosti subvencionisati kamatnu stopu.

„Nadam se da ćemo napraviti nešto što će biti ukloplјeno i u poziv Zavoda za zapošlјavanje i u ono što nudi Istočna Ilidža, a sve u korist privrednika“, naglasio je Božović.

Vlasnik pekare „Zlatno zrno“ Dragan Ostojić rekao je da ova firma trenutno zapošlјava 96 radnika, od kojih je u prošloj godini zaposleno 46, a u ovoj godini namjerava da zaposli još 10 do 15 lјudi.

„Do sada nam je Zavod pomogao da zaposlimo 10 radnika“, naglasio je Ostojić i dodao da novac od Zavoda nije potrošen za plaćanje doprinosa, već za nabavku nove opreme, što će biti učinjeno i sa novčanim sredstvima iz ovogodišnjeg programa.

Vlasnik građevinske firme „MPL projekt“ iz Istočne Ilidže Siniša Lubura rekao je da je ova firma prošle godine aplicirala kod Zavoda za zapošlјavanje i dobila tri projekta, te napomenuo da najveći problem u građevinskom sektoru predstavlјa pronalazak stručne radne snage.

„Nadamo se da ćemo u okviru ovog projekta zaposliti bar još pet lјudi sa visokom stručnom spremom koji su nam potrebni, a kojih na tržištu nema mnogo“, rekao je Lubura.

 

Izvor i foto: Srna/ Opština Istočno Novo Sarajevo