Pred Specijalnim sudom za ratne zločine, za koje se sumnja da su ih počinili pripadnici bivše terorističke OVK, kao i za trgovinu ljudskim organima, mogli bi se pojaviti mnogi aktuelni predstavnici institucija samoproglašenog Kosova, potvrđeno je Srni u Kosovskoj policijskoj službi. Pod sumnjom da je lično počinio ratni zločin i da nije spriječio da ratni zločini budu učinjeni, na optuženičkoj klupi prvi bi trebalo da se nađe nekadašnji komandant Glavnog štaba terorističke OVK Agim Čeku. Uz Čekua, na spisku se nalazi jedan od komandanata terorističke OVK Azem Sulja. Prema informacijama iz policije, Hašim Tači bi mogao da odgovara po političkoj liniji, ali ne kao direktni učesnik ili izvršilac ratnih zločina, zato što je postao visoki predstavnik terorističke OVK tek nakon pregovora u Rambujeu.

Tačijev blizak saradnik Džavit Haliti mogao bi da odgovara jer je u vrijeme činjenja zločina bio odgovoran za vezu sa krilom terorističke OVK u Albaniji i tamošnjim centrima za obuku. Istražitelji su pronašli dovoljno dokaza o odgovornosti komandanta terorističke OVK zaduženog za zdravstvenu zaštitu u Glavnom štabu OVK Šaipa Muje. Na spisku se nalazi i Ajvaz Beriša, aktuelni konzul samoproglašenog Kosova u Frankfurtu. On je u vrijeme sukoba na Kosovu bio komandant specijalnih jedinica terorističke OVK.

Kadri Veselji, kao jedan od najuticajnijih komandanata u bivšoj OVK, mogao bi da odgovara ukoliko Specijalni sud prethodno utvrdi odgovornost Hašima Tačija. Umjesto Ramuša Haradinaja, na optuženičkoj klupi će se naći njegov brat Daut Haradinaj. Optužnica ga tereti za ista krivična djela za koja srpske vlasti optužuju njegovog brata Ramuša, a riječ je o zločinima počinjenim u rejonu Đakovice i Dečana, u zoni Metohija /Dukađini/, u kojoj su pripadnici terorističke OVK bili pod komandom braće Haradinaj.

Na spisku se nalaze i Bljerim Kuči i Ljah Brahimaj, kao i bivši komandant OVK za region Mališeva Fatmir Limaj. Iz policije su naveli da se na spisku osumnjičenih nalaze imena još desetak visokih oficira Kosovskih bezbjednosnih snaga, koji su poznati istražiteljima koje je predvodio Klint Vilijamson. Zanimljivo je da na spisku osumnjičenih nema članova Demokratskog saveza Kosova /DSK/, čiji je predsjednik u vrijeme sukoba bio Ibrahim Rugova. Sadašnjem predsjedniku DSK-a Isa Mustafi, poslanici su danas izglasali nepovjerenje i smijenili ga sa funkcije premijera samoproglašenog Kosova.

Prema navodima iz Kosovske policijske službe, najkasnije za mjesec dana počeće proces privođenja osumnjičenih, a policija je spremna da u saradnji sa KFOR-om i Euleksom odgovori na moguć destabilizaciju bezbjednosne situacije na Kosmetu.

Izvor: Srna/ Nezavisne novine