Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da će u okviru projekta „Pro-poso“ u narednih šest mjeseci praktičnu obuku proći osam nezaposlenih osoba, za šta će opština izdvojiti 8.000 KM.

Ćosić je podsjetio da je nedavno sa predstavnicima Udruženja za psiho-socijalnu podršku i bolјu budućnost „Progres“ iz Sarajeva potpisao memorandum o zajedničkoj realizaciji projekta „Pro-poso“, kojim je predviđeno da praktičnu obuku prođu nezaposleni koji imaju između 18 i 35 godina sa završenom osnovnom ili srednjom stručnom školom.

On je naveo da u projektu učestvuju Predškolska ustanova „Patrijarh Pavle“, komunalna preduzeća „Rad“ i „Vodovod i kanalizacija“, Matična biblioteka Istočno Sarajevo, kao i privatni poslodavac, a riječ je o preduzetničkoj djelatnosti – „Majstori za pivo“.

„Bilo bi dobro da nakon šest mjeseci omogućimo da ovi mladi lјudi nastave angažman, ako ne kod ovih poslodavaca, onda kod drugih“, rekao je Ćosić novinarima.

Predsjednik Udruženja „Progres“ Elvir Čaušević rekao je da, sa ovih osam ugovora koji su danas potpisani u Istočnom Novom Sarajevu, u cijeloj BiH, u deset projektnih regija, postoji 71 polaznik šestomjesečne neformalne praktične obuke.

„Cilј je uvođenje u praktičnu obuku osam nezaposlenih lјudi koji su iz domena zanatskih i tehničkih zanimanja, da bismo im omogućili da dodatnim stručnim osposoblјavanjem lakše nađu posao“, istakao je Čaušević, koji je i koordinator projekta „Pro-poso“.

On napominje da je, osim stručnih kompetencija, bitno da polaznici usvoje dodatne socijalne vještine koje će im omogućiti da budu konkurentniji na tržištu rada.

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Trifković rekla je će u okviru projekta u ovoj ustanovi biti zaposlene dvije stručno kvalifikovane osobe.

„Pružićemo im priliku da za ovih šest mjeseci stručno usavrše pisanje projekata kod stranih organizacija. Biće im dodijelјeni mentori, koji će pratiti njihov rad i napredak“, istakla je Trifkovićeva.

Diplomirani ekonomista Srđan Škrba smatra da će ova obuka biti dobra prilika za dodatno usavršavanje, uz nadu da bi kod poslodavca „Majstori za pivo“ mogao i da nastavi dalјi rad.

Izvor: SRNA