Vječni optimisti tvrde da im njihovo dobro raspoloženje donosi bolje zdravlje. Izgleda da nije sve samo u njihovim glavama jer postoje znanstveni dokazi koji podržavaju pozitivan stav u svrhu zaštite uma i tijela.

Primjera radi, optimisti imaju upola manji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, kao i srčanog i moždanog udara. To je otkrilo nedavno istraživanje koje je analiziralo podatke od 200 prethodnih istraživanja. Takođe se pokazalo da postoji povezanost između optimizma i smanjenog rizika od nastanka pretilosti i usvajanja nezdravih životnih navika.

Osobe, koje razmišljaju pozitivno, mogu i živjeti dulje jer je njihov imunološki sistem malo otporniji na prehladu, a tijelo i um se bolje nose s teškim životnim situacijama. Znanstvenicima još uvijek nije jasno zašto, ali su ustanovili da optimisti rjeđe osjećaju anksioznost, što ih štiti od stresa i negativnih posljedica stresa, kao što su hronična upala i visok krvni pritisak.

Što ako niste optimist? Stručnjaci ističu da polako počnete usvajati pozitivna razmišljanja za stvari koje vam se čine banalnima i da na njima budete zahvalni.

Naravno, pozitivno razmišljanje nije uvijek dobro. Može vas razoružati u situacijama kada je potrebna realnost. Pa tako, ako ste toliko pozitivni da ne vežete pojas tokom vožnje, svoj život stavljate u veću opasnost od pesimista, koji će ga u većini slučajeva vezati.

Na kraju krajeva, najbolje je da se nadate i očekujete najbolje. Uživajte u dobrim danima, ne tražite im mane, ali budite spremni i na loše dane, nemojte živjeti u zabludi da ih nikada neće biti.

Izvor: Urban-portal