Povodom Međunarodnog dana pismenosti, koji se obilјežava 08. septembra, Forum teatar, Istočno Sarajevo raspisuje konkurs za književnu manifestaciju 17. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade. Ovaj datum utemelјio je „Unesko“ davne 1967. s cilјem promovisanja važnosti učenja i pismenosti, ali i osvješćivanja javnosti o problemu nepismenosti koji još uvijek pogađa veliki dio svjetskog stanovništva.

Forum teatar, već sedamnaest godina, daje poseban doprinos umjetničkom opismenjavanju mladih i promovisanju pisane riječi kroz konkurs i programske aktivnosti Međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade. Ovogodišnji festival će se održati od 12-15. decembra, 2018. godine u Istočnom Sarajevu, pod motom „Tražim pomilovanje“.  Posvjećen je našoj velikoj pjesnikinji Desanki Maksimović. Moto ovogodišnjeg festivala inspirisan je ciklusom pjesama  „Tražim pomilovanje, lirska diskusija sa Dušanovim zakonikom“ (1964). Tražim pomilovanje je i tema ovogodišnjeg konkursa za mlade pjesnike od 18 do 30 godina.

Učenici od I do IX razreda osnovne škole i srednjoškolci pisaće na slobodnu temu.  Konkurs traje do 31.10. 2018. godine. Svi detalјi konkursa mogu da se pronađu na veb stranici Forum teatra: www.lutfest.com.

Ovo je jedinstvena manifestacija za djecu na prostorima Republike Srpske koja se održava sedamnaesti put u Istočnom dijelu Republike Srpske, sa cilјem da generacija značajnih i ostvarenih pjesnika za djecu iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije i mladi pjesnici kojima tek predstoji umjetničko potvrđivanje, kao i pobjednici konkursa, učestvuju zajedno na festivalu slaveći pisanu riječ i književnost za djecu. Svojim konceptom i kvalitetom organizacije, kontinuitetom i tradicijom održavanja, postignutim rezultatima i efektima kod djece i mladih, manifestacija prevazilazi sve druge u ovom segmentu stvaralaštva i književnim manifestacijama za djecu. U okviru festivala odvijaju se brojne aktivnosti sa cilјem da se djeci približe različiti elementi poezije i kulture pisane riječi: kreativne radionice za djecu, izložbe- vizuelizacija slike, recitovanje sopstvene poezije na javnim nastupima, što značajno doprinosi tome da se poezija učini dostupnijom najmlađoj publici.

U okviru festivala realizovaće se  pet programskih cjelina posvjećenih Desanki Maksimović, koja se  smatra jednom od najznačajnijih književnih predstavnika srpskog romantizma.

Pjesme za djecu imaju najtrajniju vrijednost ne po umjetničkoj, nego po etičkoj vrijednosti. Time je Desanka Maksimović postala rodonačelnik pjesništva za djecu u srpskoj poeziji i značajni predstavnik ove lirske vrste.

 

Značajan programski segment festivala je živa pjesnička riječ i susret sa velikanima dječije poezije, koji će i ove godine uveličati festival.

 

U okviru izdavačke djelatnosti festivala planirano je izdavanje audio knjige nagrađenih mladih pjesnika konkursa 15. i 16. festivala poezije.

 

Generalni pokrovitelј festivala je Ministarstvo prosvjete i kulutre Republike Srpske.