Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu je potpisao ugovor o pristupanju 14 mladih članova u projekat “Studentski preuzetnički inkubator”, u okviru kojeg će oni razvijati poslovne ideje o pokretanju sopstvenog biznisa.

Rukovodilac projekta “Studentski preduzetnički inkubator” Damjan Danilović rekao je novinarima da je osnovni cilj ili ideja da se pomogne studentima Ekonomskog fakulteta, kao i građanima BiH prilikom zapošljavanja.

“Mi ćemo u početnim fazama razvoja biznis-ideja pružati usluge besplatnog kancelarijskog prostora, snositi režijske troškove, a profesori, svakog iz svog domena, pružati besplatne savjetodavne i konsultanske usluge članovima inkubatora”, istakao je Danilović, dodao je da su ostvarili veliki broj kontakata u pogledu izvora finansiranja preko lokalnih zajednica, agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća kako bi pomogli studentima koji pokreću posao. Sva lica iz poslovne zajednice mogu koristiti usluge inkubatora pod uslovom da su u suvlasničkoj firmi sa nekim od studenata ekonomije, kao i preduzeća koja već posluju, a žele da zaposle studente ovog fakulteta.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je dekanu Ekonomskog fakulteta i svim entuzijastima koji stoje iza ovoga projekta i poželio im uspjeh u daljem radu. On je rekao da su razgovarali sa 12 korisnika inkubatora koji će koristiti prostorije na Ekonomskom fakultetu, te uz pomoć profesora razvijati koncept, naći model kako da pokrenu sopstveni biznis.

“Lokalna zajednica stoji tu kada je riječ o logistici kroz razne podsticaje. Nadamo se da će to biti ideja koja će se realizovati do kraja, a ne samo da bude prazno slovo na papiru. Suština jeste da se na ovim prostorima zatvori kompletna konstukcija finansijske podrške i da se ideja kasnije realizuju na terenu. Riječ je o mladim ljudima, studentima i jednom srednjoškolcu”, rekao je Jugović.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Palama Radomir Božić rekao je da su razgovarali sa bivšim i sadašnjim studentima ekonomije koji rade i traže posao i procijenili da im Fakultet može pružiti određenu pomoć kroz obuke i ohrabrivanja da pokrenu vlastiti posao. “Stvorili smo sve uslove, ozvaničili saradnju i članovima inkubatora omogućili useljenje u prostorije koje će koristiti. Jako je važno to da Fakultet pruža besplatne usluge za sve članove inkubatora”, izjavio je Božić.

On je dodao da će nastojati da iskoriste kontakte koje fakultet ima sa poslovnom zajednicom, predstavnicima finansijskog sektora i institucijama kako bi došli do najboljih izvora finansiranja, te da žele pomoći mladim ljudima, studentima ekonomije i drugima koji žele započeti ideju vlastitog biznisa.

Član preduzetničkog inkubatora i diplomirani ekonomista Jasna Savić zahvalila je timu koji vodi projekat i dodala da su potpisali ugovore kako bi svi zajedno radili na pokretanju vlastitog biznisa i realizaciji ideja.

Vlasnik firme “Turuntaš” iz Istočnog Sarajeva Bojana Turuntaš rekla je da inkubator vidi kao početak jednog svijetlog razdoblja u privredi Sarajevsko-romanijske regije, privrede Republike Srpske i BiH.

“Ekonomski fakultet će biti prepoznatljiv po ovom projektu jer je njegov cilj uspješan preduzetnik. On će vlasniku jasno pokazati ideje da li i u kojoj mjeri ima šansu na tržištu, a razvoj biznisa podrazumjeva savjetodavnu podršku iz oblasti koje su nepoznate preduzetniku”. Ona je istakla da Ekonomski fakultet daje šansu svojim studentima da na razne načine budu dio inkubatora, tako da i poslije studija ova visokoškolska ustanova brine o svojim studetima jer mu oni nisu samo broj, već član porodice.

Potpisivanju ugovora, prisustvovali su načelnici opština Pale Boško Jugović, Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić i Istočna Ilidža Marinko Božović, te koordinator iz Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marko Kakuća koji će pomagati u radu inkubatora.

Izvor i foto: SRNA