Opština Istočno Novo Sarajevo, JU Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo i Forum teatar Istočno Sarajevo potpisali su Memorandum o saradnji.

Memorandum su potpisali načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, direktor Forum teatra Vitomir Mitrić i direktor Kulturnog centra Mladen Janković.

Načelnik Ćosić je istakao da se današnjim potpisivanjem memoranduma kulturna saradnja lokalne vlasti i nevladinog sektora želi dići na viši nivo, stvarajući čvrste temelјe za kulturnu platformu, ne samo opštine, nego i grada Istočno Sarajevo.

„Zajedno sa Forum teatrom opština radi na značajnim kulturnim manifestacijama kao što su „Prvi kadar“ i „Lut fest“. Današnje potpisivanje memoranduma treba da ubrza i olakša aktivnosti koje sprovodimo svake godine“, rekao je Ćosić.

Načelnik je podsjetio da je opština zahvalјujući Forum teatru i uz podršku Ambasade Bugarske u BiH, uspjela dobrim dijelom da renovira salu Kulturnog centra, koja će dobiti veći kapacitet i omogućiti bolјe uslove za praćenje sadržaja.

„Forum teatar je nosilac veoma važnih kulturnih aktivnosti na području opštine. Stvari koje rade kako za najmlađe, tako i za lјubitelјe filma i svih drugih vidova kulture veoma su korisne za ovu lokalnu zajednicu“, rekao je Ćosić.

On je istakao da su u planu i druge aktivnosti koje se odnose na promociji rada Kulturnog centra, kao i izgradnju muzeja u Istočnom Novom Sarajevu.

„U naredne dvije do tri godine potrudićemo se da galeriju `Kućanski` pretvorimo u muzej koji će pored izložbenog dijela, koji se odnosi na djela pokojnog Boška Kućanskog, imati i druge sadržaje, kao što je muzej Mlade Bosne, postavka Odbrambeno-otadžbinskog rata i postavka koja se odnosi na istoriju Srba sarajevskog polјa“, najavio je Ćosić.

On kaže da će Kulturnom centru, kao nosiocu kulturnih aktivnosti u ovoj lokalnoj zajednici, biti nametnute obaveze kako bi postao jedan od stubova u oblasti kulture na ovom području.

Direktor Forum teatra Vitomir Mitrić rekao je da će memorandum po pitanju produkcije stvoriti čvršću saradnju sa Kulturnim centrom, te za septembar najavio mjuzikl kao zajednički projekat ove dvije kulturne institucije.

„To će biti početak produkcije i pozorišnog stvaralaštva u Istočnom Sarajevu, što čekamo 25 godina“, rekao je Mitrić.

Direktor Kulturnog centra Mladen Janković kaže da će saradnja sa Forum teatrom biti intenzivirana, te da će se više raditi na polјu pozorišne produkcije za djecu i odrasle.

On je najavio da će 24. maja za krsnu slavu i Dan opštine Istočno Novo Sarajevo u Kulturnom centru biti organizovan prigodan program, kada će gostovati i plesni ansambl „Vukadinov“ iz Bugarske.

Janković smatra da sporazume o saradnji treba ozvaničiti i sa drugim institucijama, te izrazio očekivanje da će saradnja sa Muzičkom akademijom Univerziteta Istočno Sarajevo, kao jednom od nosilaca kulturnih dešavanja u gradu, biti intenzivirana.

Izvor: Opština Istočno Novo Sarajevo