Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić sa predstavnicima Udruženja za psiho-socijalnu podršku i bolјu budućnost „Progres“ iz Sarajeva potpisao je Memorandum o zajedničkoj realizaciji projekta „Pro-poso“ u ovoj godini kojim je predviđeno da osam mladih lјudi prođe praktičnu obuku.

Ćosić je rekao novinarima da će prilikom izbora onih koji će proći praktičnu obuku, stručno osposoblјavanje i zapošlјavanje kod lokalnih poslodavaca prednost imati zanatlije i oni koji hoće da se bave „realnim biznisom“.

„Obuku će proći osobe životne dobi između 18 i 35 godina koje su trenutno nezaposlene sa završenom osnovnom ili srednjom stručnom školom. Za realizaciju ovog projekta opština Istočno Novo Sarajevo izdvojiće 8.000 KM, a određena sredstva obezbijediće i `Progres`“, naveo je Ćosić.

On je napomenuo da je ovo nastavak aktivnosti koje opština Istočno Novo Sarajevo sprovodi s cilјem pružanja podrške zapošlјavanju i samozapošlјavanju lјudi sa ovog područja, koji hoće da pokrenu vlastiti biznis.

Uskoro bi trebalo da bude raspisan javni poziv i, ukoliko se svi rokovi ispoštuju, 30. aprila trebalo da počne realizacija projekta.

Osim saradnje sa Vladom Republike Srpske, Zavodom za zapošlјavanje, lokalna zajednica nastavlјa saradnju sa partnerom iz nevladinog sektora koji će dati podršku mladima u obuci, prekvalifikaciji, dokvalifikaciji ili zapošlјavanjem na određeni period.

„Obuka traje šest mjeseci kada je riječ o `Progresu`, a mi ćemo se potruditi da javnim pozivom, koji slijedi nakon potpisivanja Memoranduma, dođemo do privatnih poslodavaca koji će zaposliti lјude i na duži period“, naveo je Ćosić.

Predsjednik Udruženja „Progresa“ Elvir Čaušević istakao je da je ovo deseta regija u kojoj se realizuje projekat i da je do sada oko 177 osoba u tri regije u Republici Srpskoj prošlo ovaj program i, prema evidenciji Udruženja, 106 njih je u radnom odnosu.

„Do sada smo investirali negdje oko 415.000 KM. Nadamo se da ćemo ovu saradnju nastaviti, s obzirom da je riječ o jednom vidu neformalne praktične doobuke, prekvalifikacije i da mladi lјudi ovim ne dobijaju posao, nego šansu da postanu konkurentni na tržištu rada“, istakao je Čaušević.

Program je do sada realizovan u Bihaću, Foči, Goraždu, Mostaru, Prijedoru, Sarajevu, Srebrenici, Travniku, Tuzli, a danas je potisan Memorandum o saradnji sa opštinom Istočno Novo Sarajevo.

Izvor: SRNA