Predstavnici opštine Istočno Novo Sarajevo, partnerskih ugostitelјskih objekata Srednjoškolskog centra „28. juni“ Istočno Novo Sarajevo i Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo potpisali su danas memorandum o saradnji na projektu „Gastrofokus“ vrijednosti oko 40.000 KM.

Direktor Razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević istakla je da se projekat „Gastrofokus“ realizuje u okviru programa „Prilika plus“ koji podržava Vlada Švajcarske, sprovodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a partner u projektu je Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo.

Pandurevićeva je istakla da je cilј projekta unapređenje uslova za izvođenje praktične nastave za zanimanje kulinarski tehničar u SŠC „28. juni“, kako u školskom kabinetu tako i u realnim uslovima na radnom mjestu u partnerskim ugostitelјskim objektima.

„Kroz ovaj projekat obezbjedili smo 35.000 KM za opremanje školskog kabineta koji će služiti za obavlјanje praktične nastave u školi, dok će učenici dio praktične nastave obavlјati i u preduzećima“, rekla je ona.

Direktor SŠC „28. juni“ Boris Brajović istakao je da će sredstva biti utrošena za rekonstrukciju kabineta za praktičnu nastavu, koji je već prilično zastario.

„Počećemo od zamjene pločica, nabavke bijele tehnike, suđa i svega što je potrebno da po standardima ima jedan kabinet“, istakao je Brajović i dodao da će do kraja godine dobiti najsavremeniji kabinet za izvođenje praktične nastave.

Prema njegovim riječima, bitno je da se i privreda uklјučuje u ove aktivnosti jer će učenici dio praktične nastave izvoditi u restoranima i preduzećima i na taj način će se unaprijediti nastava do kvaliteta koji se želi postići.

Koordinator na projektu „Gastrofokus“ Adrijana Rac naglasila je da je ovo treći projekat koji realizuju u okviru programa „Prilika plus“ sa cilјem unapređenja uslova za izvođenje praktične nastave za ugostitelјska zanimanja.

Ona je naglasila da će uslovi za izvođenje nastave biti pobolјšani, ne samo u školskom kabinetu, već i u partnerskim ugostitelјskim objektima.

Prema njenim riječima, ugostitelјski objekti sa područja grada Istočno Sarajevo koji su izrazili spremnost da budu partneri u projektu primiće oko 50 učenika u ovoj školskoj godini na praktičnu nastavu.

„Praktična nastava je jedan od najbolјih načina da ugostitelјski objekti obezbjede kvalitetnu radnu snagu“, zaklјučila je Racova.
Izvor: /Srna/