Foto: NSRS

Narodna skupština Republike Srpske u ponedjeljak, 27. februara, u 13.00 časova održaće 22. posebnu sjednicu na čijem dnevnom redu je jedna tačka: Informacija o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.

U Informaciji se navodi da prema Ustavu BiH, čl. V.2. Predsjedništvo BiH odluke donosi konsenzusom, a u slučaju nepostizanja konsenzusa, odluku može usvojiti kada za takvu odluku glasaju 2 člana i da u ovoj situaciji nisu poštovane odredbe Ustava BiH, jer Predsjedništvo BiH nije nikada razmatralo pitanje pokretanja revizije po tužbi BiH protiv SCG, niti su se članovi ovog tijela o tome odredili u smislu donošenja odluke.

„Imajući u vidu sve gore navedeno, smatramo da nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju i da u postupku pred MSP ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju. Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH pred MSP bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH nije pravno valjano i predstavlja akt vanustavnog djelovanja i lažno predstavljanje tog lica“, piše u Informaciji koja će biti predmet posebne sjednice.

Poslanicima na sjednici trebalo bi da se obrate predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Izvor: NSRS