Narodna skupština Republike Srpske danas, 27. februara, u 13.00 časova održaće 22. posebnu sjednicu na čijem dnevnom redu je jedna tačka:  Informacija o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.

          U Informaciji se navodi  da prema Ustavu BiH, čl. V.2. Predsjedništvo BiH odluke donosi konsenzusom, a u slučaju nepostizanja konsenzusa, odluku može usvojiti kada za takvu odluku glasaju 2 člana i da u ovoj situaciji nisu poštovane  odredbe Ustava BiH, jer Predsjedništvo BiH nije nikada razmatralo pitanje pokretanja revizije po tužbi BiH protiv SCG, niti su se članovi ovog tijela o tome odredili u smislu donošenja odluke.

       „Imajući u vidu sve gore navedeno, smatramo da nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju i da u postupku pred MSP ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju. Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH pred MSP bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH nije pravno valјano i predstavlјa akt vanustavnog djelovanja i lažno predstavlјanje tog lica“, piše u Informaciji koja će biti predmet posebne sjednice.

          Poslanicima na sjednici trebalo bi da se obrate predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Izvor: Narodna skupština RS