Na Sokocu se okupilo nekoliko hilјada građana koji izražavaju protest zbog bahatosti Režima Milorada Dodika i forsiranja kriminalaca i kriminala u JP „Šume RS“.  „Protest je miran, ali nećemo dozvoliti bahatost“, klјučna je poruka do sada izrečena.

Protest drvoprerađivača izazvao je zaista pravi lom. Sokolac je potpuno blokiran, stotine automobila je na ulasku u ovaj gradić.

Dodik se veoma uplašio protesta i sve čini da amortizuje bijes, primarno drvoprerađivača, a potom i naroda.

Poseban problem mu je što iza protesta stoji dio SNSD-a, predvođen Milanom Jolovićem Legendom.

Dodik je tokom noći pregovarao sa Legendom, ali to je samo bensedinska priča za pobunjenog člana Režima i njegove pristalice, jer je Dodik već sa Čolovićem dogovorio da na čelo Š.G. „Romanija“ dođe Daltonov čovjek Jovan Golijanin.

Jolović će biti do kraja izigran od Dodika, jer su protiv njega i Marko Vidaković, potpredsjednik stranke iz Istočnog Sarajeva, kao i Ljubiša Ćosić, predsjednik GO SNSD Istočno Sarajevo, koji su sa Čolovićem i razigrali cijeli plan preuzimanja ŠG. U toj ekipi je i neizostavni gensek SNSD Luka Petrović.

Na Jolovićevoj strani je Nedelјko Elek, veoma blizak Dodiku, ali bez većeg uticaja na njega po spornim pitanjima.

Elek je, takođe, meta Petrovića&co, čiji je cilј da ga u potpunosti udalјe od Dodika. I ne samo njega, već i njemu bliske osobe, koje on štiti. Dešavanja oko imenovanja Rajka Bulajića na čelo ŠG, po nalogi Čolovića, pokazala su da Elek nema snagu unutar SNSD-a koja mu se pripisuje i da je tek epizodista.

Klјučna stvar, ipak, jeste protest drvoprerađivača koji više ne mogu da trpe reketiranje vrha JP „Šume RS“ Riste Marića.

Marić im je otvoreno tražio po deset KM/m3, a, ako plate taj reket, drvoprerađivačima ne ostaje ništa.

Nije isklјučeno da drvoprerađivači, koji su složni, bez obzira koju stranku podržavaju, na današnjem protestu zatraže smjenu Marića.

Činjenica je i da se Dodik uplašio Protesta, jer je naredio Čoloviću da odustane od Kontramitinga, a Rajku Bulajiću, nakon čijeg imenovanja za direktora ŠG je i buknula Pobuna, da demisionira. Bio je to manevarski potez, kako bi se Jolović izbacio iz igre, postavio Čolovićev čovjek, a oštrica Protesta zatupila koliko toliko.

Međutim, Bulajić je smao vrh ledenog brijega uništenja JP „Šuma RS“ i šumskog prirodnog bogatstva, a samim tim i svih koji rade i proizvode u ovoj oblasti.

Poseban problem je izvoz oblovine u susjedne zemlјe, koji organizuje vrh JP „Šume RS“, jer je zarada enormna, a oni od izvoznika uzimaju deset evra/m3.

 

TRAŽI SE SMJENA VRHA JP „ŠUME REPUBLIKE SRPSKE“

Protest drvoprerađivača za na Sokocu je završen bez incidenata. Drvoprerađivači su izašli da ulicu kako bi se izborili za goli život, koji im je ugrožen potpunim stavlјanjem JP „Šume RS“ pod kontrolu kriminalaca.

Drvoprerađivači su, na skupu, direktno optužili Ristu Marića, direktora „Šuma“ za reketiranje i brojne druge kriminalne aktivnosti. Optužbe su iznesene i na račun drugih rukovodilaca, ali i političkog vrha.

Zatražena je smjena Marića i kompletnog rukovodstva JP.

Najveći kvalitet ovog Protesta je što su ga organizovali drvoprerađivači, ne gledajući na stranačku pripadnost, a iza njih su stajali dio SNSD-a, SDS i DNS.

Povod za Protest bilo je imenovanje Rajka Bulajića na čelo ŠG „Romanija“, koji ima 11 krivičnih prijava.

Uzroci su mnogo dublјi: višegodišnje svjesno uništenje šumskih resursa, nemilosrdna plјačka i otimačina. koja je drvoprerađivače, njihove radnike, ali i JP „Šume RS“ dovela na rub propasti.

Na skupu je bilo oko dvije hilјade lјudi i nekoliko stotina kamiona.

Građani se razilaze, a kamioni se polako kreću ka sjedištu ŠG „Romanija“.

Sokolac je bio potpuno blokiran.

MARIĆ: JOVAN GOLIJANIN NOVI DIREKTOR ŠG “ROMANIJA”

Direktor “Šuma Republike Srpske” Risto Marić izjavio je danas Srni da će za direktora Šumskog gazdinstva “Romanija” Sokolac biti imenovan Jovan Golijan.

“Golijan će biti imenovan, jer je kandidaturu na ovu funkciju povukao Rajko Bulajić. Golijan je diplomirani inženjer šumarstva”, rekao je Marić.

On očekuje da će drvoprerađivači tražiti njegovu ostavku zbog izvoza trupaca.

“Najviše trupaca se izvozilo u prošloj godini, a prijedloge za sklapanje ugovora o njihovoj kupovini i prodaji su slali direktori šumskih gazdinstava. To znači da je moja odgovornost onolika koliko su direktori šumskih gazdinstava imali sluha za dostavlјanje prijedloga za kupce koji su izvozili trupce”, dodao je Marić.

On je podsjetio da “Šume Republike Srpske” ne izvoze šumske drvne sortimente.

 

Izvor: Opština Sokolac