– Maletić: Podsticaji nisu nikada duže kasnili

– Dojčinović: Proizvođači mlijeka dobiju 50 odsto podsticaja

– Ministarstvo: Kasnimo, isplatićemo, ali ne znamo kad

BANJALUKA, Od planiranih 60 miliona KM podsticaja za 2015. godinu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS isplatilo je poljoprivrednicima svega 24,8 miliona maraka ili 41 odsto, otkriva poslovni portal

poljo

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da voćari nisu zadovoljni ni sa dinamikom isplate niti sa struktorom podsticaja. On naglašava da 50 odsto od ukupnih podsticaja neopravdano dobiju proizvođači mlijeka.

„Nije pošteno da neki proizvođači dobiju 50 odsto budžeta, a da drugi da ne dobiju ništa. Mljekari dobijaju oko 30 miliona KM. To nema nigdje u svijetu. Očito je da su oni nečiji miljenici. Najveći podsticaj za proizvodnju mlijeka dobija govedarska farma „Farmland“ iz Nove Topole“, rekao je Dojčinović za CAPITAL.

S druge strane, voćari i ostali proizvođači dobijaju daleko manji iznos.

„Voćari dobiju maksimalno 1,5 miliona KM. Iz podsticaja za prošlu godinu nismo dobili ni marke, već nam je isplaćen samo dio duga za 2014. godinu“, naglasio je Dojčinović.

Crna godina za poljoprivrednike

 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić kaže za CAPITAL da podsticaji u RS nikada nisu duže kasnili i da je pitanje kako će ratari preživjeti 2016. godinu.

poljo ljubo-maletic

„Isplaćen je dio za mlijeko i dio za pšenicu, ali ima još mnogo toga što nije isplaćeno i mislim da će 2016. godina biti još crnja i žalosnija za poljoprivredne proizvođače. Od našeg zahtjeva da ratari dobiju 120 miliona KM podsticaja nije bilo ništa, dobili smo svega 60 miliona, a sada nam ni to ne isplaćuju, kazao je Maletić.

On je istakao da ni sam princip dodjele podsticaja nije dobar, navodeći da od 23 miliona KM koje dobiju proizvođači mlijeka, veći dio tog iznosa dobijaju veliki farmeri.

„Čudno je da je mlijeko koje oni proizvedu uvijek prve klase, a od malih proizvođača van klase, a zajedno ga stavljaju u cisternu i prebacuju u fabriku. To je čista prevara poljoprivrednih proizvođača“, naglasio je Maletić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da neblagovremena isplata podsticaja dodatno stavlja seljake nepovoljan položaj, ali da oni nemaju mehanizme da odgovore na to.

„Ono što je posebno bitno i na što smo i do sada ukazivali je neophodnost zaštite domaće proizvodnje. Mi smo ugroženi sa strane, uvozi se sve i svašta i niakve subvencije nam ne mogu pomoći bez uređivanja tržišta“, rekao je Marinković.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su za CAPITAL potvrdili da je Agencija za agrarna plaćanja lani isplatila 52,04 miliona KM podsticaja, ali da se od tog iznosa 27,24 miliona KM odnosilo na dug po osnovu podsticaja iz 2014. godine, dok se razlika od 24, 79 miliona KM odnosi na isplatu podsticaja iz 2015. godine. Kažu da će isplatiti sve podsticaje, ali ne navode kada će se to tačno učiniti.Struktura i iznos podsticaja u 2015

„Sva sredstva namijenjena za podsticaj u 2015. godini biće isplaćena, kao što su isplaćena sva sredstva po osnovu podsticaja u 2014. godini. Ministarstvo nema nikakvih dugovanja iz ranijeg perioda, kao što posljednje dvije godine nema nikakvih prekoračenja obima sredstava namijenjenih podsticajima“, naglasili su u Ministarstvu.

CAPITAL: Marina Čigoja