Svakodnevno se susrećemo sa herojima našeg vijeka, samo ih nažalost često ne prepoznamo bez plašta. Ove sedmice Vam donosimo priču o jednom od 1000+ heroja svoje zajednice, koji svakodnevno rade kako bi poboljšali ono što stariji nažalost nisu uspjeli.

oš1

Naime,
Olga Štaka, šesnaestogodišnjakinja, koja je ujedno učenica drugog razreda opšte gimanzije i srednje muzičke škole u Istočnom Sarajevu, koordinator je Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.
Ova mlada osoba je samo jedna od mnogobrojnih srednjoškolaca koji se svakodnevno bave problemima koje je teško riješiti, ali iz njenog primjera shvatamo da nije i neostvarivo.

Za Olgu, sve je počelo ovako:
-” Kao zaljubljenik upoznavanja drugih gradova i zemalja, u avgustu 2015. godine imala sam priliku da učestvujem na Susretima mladih RS, mjesto i vrijeme koje provedete sa mladim ambicioznim ljudima koji su odlučili sudbinu uzeti u svoje ruke. Doza motivacije koju sam tada dobila bila je samo pokretač aktivnosti koje su dolazile.”

Omladinskim aktivizmom se bavi od septembra 2015. godine kada postaje koordinator lokalnog tima Istočno Sarajevo Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, a zatim i Anti-dop Ambasador za BiH.

Olga kaže -:” Shvatila sam da je ASuBiH mjesto gdje mojim idejama mogu pokrenuti mlade ljude da stvore promjenu. Istočno Sarajeva, kao grad u kome je aktivizam poprilično zastario, stvaranjem lokalnog tima počeo je da dobija novi sjaj aktivističkog grada. Aktivizam ti postane pojam bez kog ne možeš zamisliti dan, a sa tim i ASuBiH. Jednom prilikom, članica tima rekla je kako se nikada nije osjećala ispunjenije i srećnije nego u toku radionice koja se odvijala. To su riječi koje vrate vjeru u bolju budućnost i tjeraju nas da svakim danom zakoračimo hrabro u nove promjene.”

Na kraju zaključuje da -” Je sebe pronašla u mnogim sferama ali je aktivizam jedino što je pronašla u sebi.”

U narednom periodu, kada prođete kraj nekoga ko pokušava promijeniti svoju lokalnu zajednicu, umjesto da se nasmijete zastanite i razmislite, šta ste Vi učinili da je poboljšate? Zaista, pravi junaci su među nama, samo ih trebamo znati prepoznati.

Tekst je nastao u suradnji AsuBiH i hocu.ba