Na  Palama je juče zvanično prikazivanjem dokumentarnog filma “Drugi susret”, reditelja Željka Mirkovića, otvoren Deveti međunarodni festival dokumentarnog filma, turizma i ekologije “Jahorina film festival“, na kojem će biti  prikazano 95 filmova iz 28 zemalja.

Jahorina film festival je stalna manifestacija u oblasti kulture, čiji je osnivač Udruženje građana Jahorinafest. On je istovremeno domaći i međunarodni takmičarski filmski festival umjetničkih ostvarenja u oblasti kratkog igranog, dokumentarnog i kratkometražnog filma rađenog tehnikom filmskog ili video (elektonskog) zapisa.

Redosljed prikazivanja filmova možete pogledati na: www.jahorinafest.org

jahorina-film-festival Za učešće na ovogodišnjem festivalu bilo je prijavljeno više od 2.700 filmova iz 117 zemalja, a selektori su odabrali 95 filmova, koji će od 26 do  29. avgusta, biti prikazani na projekcijama u hotelu `Damis` na Palama i Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Jedan broj filmova, koji će biti prikazani, je već osvojio nagrade na nekim međunarodnim festivalima.

Za ovu godinu karakterističan je povećan broj sekcija, a Festival je proširen na oblasti dokumentarnog i kratkog igranog filma. Moto ovogodišnjeg festivala je “Dodirni svjetlost”, što će biti važna vodilja i članovima žirija, prilikom odlučivanja o nagradama.

Članovi žirija su: Profesor na Akademiji lijepih umjetnosti u Sarajevu Osman Arslanagić, dekan Akademije u Banjaluci Luka Kecman i Rop Lal, predavač na Azijskoj akademiji za film i televiziju iz NJu Delhija.

Žiri koji će ocjenjivati ekološke i turističke filmove čine ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson, direktor “Sremfilm festivala” Igor Čolak i predsjednik Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu /FIJET/ iz Hrvatske Tina Eferović Čubrilo.

Ceremonija dodjela nagrada i zatvaranja festivala predviđena je za 29. avgust u hotelu “Damis” na Palama, s početkom u 19.00 časova.

Izvor: www.palelive.com