Ski-centar „Ravna planina“ na Palama danas je svečano pustio u rad kabinsku žičaru – gondolu, prva u Bosni i Hercegovini.

 Borislava Purković portparol Ski-centra „Ravna planina“  istakla je prije otvaranja, da je žičara dio projekta „Jahorina-ekspres“ koji će povezivati Pale i Jahorinu.

„Okončana je prva faza i danas počinje sa radom kabinska žičara u dužini od 1.400 metara na Ravnoj planini. Ovo je prva ovakva gondola u BiH koja se sastoji od 19 kabina, a svaka prevozi deset skijaša“, navela je Purkovićeva i istakla da je ukupni kapacitet gondole 2.200 putnika na čas.

Gondola će se kretati od restorana u podnožju Ravne planine do vrha glavne staze, gdje se nalaze jezera za vještačko osnježavanje staza i novi ugostitelјski objekat odakle posjetioci mogu uživati u predivnom pogledu. Ski-centar u ponudi ima sedam i po kilometara ski-staza urađenih prema najvišim standardima, a glavna staza dužine 1.400 metara zadovolјava sve svjetske standarde koje se koriste za održavanje Fis-trka.

Vlasnik Ski-centra „Ravna planina“ Velјko Golijanin rekao je da je ova gondola sigurno jedna od najvećih na Balkanu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je porodica Golijanin uložila ogromnu energiju u puštanje u rad gondole, te istakao da i lokalna zajednica mora pružiti podršku. „Koliko god da uradimo biće malo u odnosu na ono što su oni uradili za Pale“, naglasio je načelnik Jugović.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković pokretanje gondole smatra istorijskim trenutkom, ne samo za opštinu Pale i grad Istočno Sarajevo, nego za Republiku Srpsku.

„Ovdje je porodica Golijanin vlastitim sredstvima i energijom uradila ono što mnogi ne mogu, što pojedine države u regionu nemaju snage da naprave”.

Otvaranju kabinske žičare prisustvovala je i ministrica omladine, porodice i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović, koja je istakla da će ovaj infrastrukturni objekat upotpuniti turističku ponudu i sportski potencijal opštine Pale i grada Istočno Sarajevo, kao i same regije. Ministrica Davidovićeva je takođe, čestitala porodici Golijanin na velikom entuzijazmu, energiji i uspjehu, kao i to što posjeduju odličnu ski stazu koja je priznata u svijetu.

 

Svečanom otvaranju prisustvovali su ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukićević, predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić i predstavnici grada Istočno Sarajevo, Turističke organizacije Istočno Sarajevo, načelnici opština u sastavu grada, te predstavnici političkog i javnog života.