Piramida zdrave ishrane se sastoji od šest različitih kategorija namirnica koje bi trebale da budu zastupljene u ishrani svaki dan. Raznovrsna i zdrava hrana osiguravaju kvalitet organizma i linije.Svakodnevna fizička aktivnost od 30 minuta dnevno, više je nego poželjna u očuvanju zdravog duha i jačeg imuno sistema. Šetnje, izbjegavanje lifta, igrajte neki sport, vozite biciklo ili upišite aerobik i sve aktuelniju Zumbu.

Žitarice:

U ovu kategoriju spadaju namirnice poput hljeba od žitarica sa cijelim zrnom, tjestenina, pirinač i sl. Žitarice je dozvoljeno konzumirati čak šest do jedanaest puta dnevno.

Povrće:

Poželjno je konzumirati dvije do tri porcije u sviježem ili kuvanom obliku. Izvorom energije smatra se povrće poput kukuruza ili krompira, kao i tamnozeleno lisnato povrće i ono crveno poput šargarepe.

Voće:

Dnevno se preporučuju dvije do tri porcije voća, koje bi trebalo da bude raznoliko. Voće kao što su jabuke, šljive,narandže, borovnice ili grejfut zadovoljiće dnevne količine koje stručnjaci savjetuju.

Meso i mahunarke:

Konzumirati meso sa niskim sadržajem masti. Dnevno se preporučuju dvije porcije mesa, mesnih proizvoda i mahunarki. Obratite pažnju da se u ishrani nalaze namirnice koje sadrže visok nivo omega 3 masnih kiselina kao što je npr. riba (losos, haring ili pastrmka).

Mliječni proizvodi:

Vrijedan izvor kalcijuma, koji nam je svakodnevno potreban za rast, razvoj i održavanje koštane mase. Konzumirati mlijeko i mliječne proizvode sa smanjenim procentom masti.

Masti:

Pametno ograničite upotrebu zasićenih masnih kiselina. Inače, masti koje dolaze iz izvora hrane poput ribe, koštunjavih plodova i biljnih ulja predstavljaju prirodan izvor vitamina E i nezasićenih masnih kiselina, što znači da povoljno dijeluju na zdravlje.

Slatkiši:

Grickalice i slatkiši su jedni od najvećih neprijatelja vitke linije, zbog čega se i nalaze na samom vrhu piramide, namirnica koje su najrizičnije za pojavu gojaznosti. Njihovo unošenje u organizam strogo ograničite.