Foto: RTRS – Pijaca u Lukavici

Kako je svakodnevno raditi na temperaturama ispod nule, RTRS je napravio prilog na pijaci u Lukavici, Istočno Sarajevo. Zakupci tezgi na gradskoj pijaci u Istočnom Sarajevu kažu da je temperatura već danima u minusu.

Zarada je, kažu, minimalna, jer je iz dana u dan sve manje kupaca. Dnevni pazari su, kažu, po nekoliko desetina maraka, tek toliko da uspiju da prikupe dovolјno novca da bi platili zakupe i prehranili porodice.
Za Vinku Žmugić svaki dan je kao preslikan, na pijaci provede i po desetak sati da bi makar nešto prodala. Kaže da za 24 godine koliko drži štand nikad nije radila u težim uslovima, ali raditi se mora i pored velikih minusa.

“I pored minusa nikad nismo prestali raditi niti možemo prestati. Svi bi mi volili da sjedimo u finom i toplom ali nema, bogami”, kaže Ivana Žmugić, zakupac tezge.

I dok je prije samo nekoliko godina na ovoj pijaci radilo i do 30 tezgi danas je njih petnestak.

Do desetog moramo platiti ovaj boks 170 maraka. Ako možeš zaraditi, niko te ne pita. Moraš platiti isto kao i struju i vodu kao i sve ostalo”, dodaje Žmugićeva.

Kupci su uglavnom zadovolјni omjerom kvaliteta i cijena i onim što im gradska pijaca može ponuditi.

“Dolazim sedmično  tri puta za svoje kućne potrebe. Artikala ima sve što je potrebno za kuće. Nisu skupi, cijene su normalne, jedino imam zamjerku što je lјudima ovdje hladno. Kad bi se nešto uradilo na tom nivou”, kaže jedan od kupaca.

I kupci smartaju da prodavci na pijaci teško mogu finansijski opstati po ovakvim hladnoćama.

Prodavci se nadaju da će u narednom periodu dnevne temperature biti veće što bi im umnogome olakšalo rad, ali i vratilo kupce na gradsku pijacu.

Izvor: RTRS